ZAHRADA V ŠVÉDSKÉ HUSKVARNĚ

místo: Husqvarna    datum: 2015 rok      plocha:1100 mkw
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha
zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha

PLAN

zahrada-projekt-navhrzahrady-svedsko-rockandflowerstudio-praha

POPIS KONCEPTU

     Zahrada je charakterizována hladkými liniemi, které oddělují oblast trávníku od  záhonů s rostlinami a dlažby. Styl může být definován jako naturalistický, navazující na styl obytné budovy i okolní krajinu. Vybrané rostliny jsou převážně stálezelené druhy, takže přitažlivost zahrady nepomíjí spolu s teplým ročním obdobím.

     Pozemek se vyznačuje pozemním rozdílem 1,4 m, který byl zaznamenán v dendrologickém průzkumu zahrady. Tento rozdíl bude vyrovnán zavedením opěrné stěny z železničních pražců, která rozdělí plochy trávníku na dvě rovné části. Prvky malé zahradní architektury vyrobené z dřevěných pražců ideálně zapadnou do stylu použitého v navržené zahradě. Toto rozdělení umožní maximální využití rekreační oblasti trávníku.

     Podél přední elevace domu se nachází  skupina stálezelených, bíle kvetoucích listnatých keřů doplněných okrasnými trvalkami. Naproti vstupu v květináči z kostky, má své místo palmový javor s koulemi zimostrázu různých velikostí. Do přední části zahrady, můžeme projít po pražcích uložených do kamínků, jež krajinní architekti použili ve velkém počtu, vzhledem na jejich vizuální hodnoty. Kompozice železničních pražců v zahradě byla ještě doplněna většími kameny. Celá přední část domu je vyplněna rostlinami atraktivními po celý rok.

     Největší plochou zadní části pozemku je rekreační trávník označený liniemi rostlinných záhonů. Nejatraktivnějším bodem je zde však prostor z granitových kostek se zahradním nábytkem. Prostor byl umístěno ve stínu dvou bříz ve variantě Doorenbos, doplněných o vyšší trávu, jehličnaté a kvetoucí bílé listnaté keře. Další zajímavou částí této zahrady je prostor z kamínků, lemovaný z jedné strany dřevěnými trámy položenými na zemi bokem. V tomto prostoru je místo pro ohniště.

     K severním vchodu do budovy z nižší části pozemku vedou schody, rovněž vykonané z žulových kostek a pražců. Schody přecházejí v povrch z plochých přírodních kamenů v podkladu z kamínků.

     Oplocení ze strany příjezdové cesty tvoří řada jehličnatých keřů a před nimi okrasné trvalky, mimo jiné. bíle kvetoucí konvalinka nebo vyšší třtina křovištní. Na této stěně pozemku je také místo pro odpadkový koš, oplocený dřevěným panelem a dodatečně oddělený od zahradní části břízou ve variantě Doorenbos a dekorativní trávou.