RODINNÁ ZAHRADA NA PRAZE 9

místo: Praha    datum: 2018 rok      plocha: 670 mkw
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (2)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (3)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (4)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (9)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (6)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (5)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (7)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (8)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (12)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (14)
Zahradní architekt praha, návrh zahrady praha, návrhovaní zahrad (13)

STUDIE ZAHRADY

 

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Koncept zahrady byl založen na pokynech Investora, který zcela jasně definoval svá očekávání. Seznam však nebyl příliš dlouhý, takže studio Rock & Flower mělo spoustu možností při vytváření konceptu.

Tvar domu a tvar pozemku jsou velmi typické – nejsou zde neobvyklé tvary ani úhly jež by stály za pozornost. Samotná budova je velmi jednoduchá, nekomplikovaná a zbavená zajímavých prvků. Díky tomu bude možné dům snadno zapojit do zahrady, která se stane hlavní dekorací celého pozemku.

Abychom všemu dodali trochu „charakteru“, zahrada byla rozdělena na 3 části. Podíl vytváří dynamicky vedená linie, která tvoří tvar elipsy. Rozděluje nám hlavní části pozemku do dvou zahradních prostor – hlavní zahradu – dekorativní a užitkovou.

Největší část zabírá hlavní zahrada. Je na ni výhled z terasy vedle obývacího pokoje. Sedíc na ní, vidíme velmi dobře všechny rostliny a nejzajímavější prvky. Velkou plochu trávníku obklopují ozdobné rostliny, keře a na určených místech je chráněn listnatými stromy.  Dynamický tvar je zdůrazněn pásovou výsadbou z rostlin stejného druhu.

Na levé straně je velký záhon s kvetoucími trvalkami, včetně velkého množství levandule a šalvěje. Za nimi se nacházejí „zástěny“ z ozdobných trav, které uzavírají prostor hlavní zahrady, a navíc jemně zdůrazňují rozdělení do dvou zahradních místností a je díky nim také víc viditelný neobvyklý tvar zahrady. Mezi travami byl vytvořen přechod z železničních pražců, které majitelé vlastnili na zahradě. Byly umístěny do štěrku velmi nepravidelným způsobem, díky čemuž je cesta ještě zajímavější.

Na jižní straně byla vytvořena skupina listnatých stromů – jejich úkolem je vytvoření vyššího patra rostlin, které mají zlepšit podíl zahrady ve vztahu k obytné budově a poskytnout zástěnu před sousedy. Druhá skupina stromů je na druhé straně hlavní zahrady – u vjezdu. Stromy budou osvětleny atmosférickými světly.

V blízkosti budovy byla na rozšíření příjezdové cesty z betonových kostek zavedena malá skupina nízkých rostlin – keřů a bylinek. Dominantním prvkem je rozvětvený keř, který na podzim atraktivně mění barvy.

V celém prostoru jsou navrženy rostliny, které jsou zajímavé po celou vegetační dobu a také zimou. Dekorací bude nejen květy, ale také listy, jejich struktura a barvy.

Druhá část zahrady je částí užitkovou. Zde se soustředí atrakce zahrady. „Zavřený“ za stěnou trav prostor, obsahuje ohniště, překážkovou dráhu ze stromových kmenů zakopaných v zemi a velkou konstrukci pro houpačku a zahradní houpací síť.

Pro Paní domu je zde místo pro ovocné keře, ovocný stromek a velký vyvýšený záhon pro borůvky.

Bylo nutné prodloužit terasu a navrhnout ergonomickou příjezdovou cestu ke garáži „úschovně“. Byla vytvořena rampa, která je na jedné straně obklopena velkým záhonem pro jahody. V její blízkosti se nachází volně stojící nádrž na dešťovou vodu. Výška terasy by měla být přizpůsobena stávající.

V užitkovém zahradním prostoru je také poměrně velký dřevník s lehkou, jednoduchou konstrukcí, který se nachází na prodloužení živého plotu z habrů. Jeho úkolem je zakrýt neatraktivní pohled na sousední pozemek.

Do poslední části zahrady, která se nachází u hlavního vchodu do domu, se můžeme dostat z užitkové části díky stezce z kamínků, která spojuje přední stranu se zadní částí zahrady.

V přední části bylo omezeno množství ozdobných rostlin na minimum. Je to místo, které je většinu dne ve stínu, takže druhy rostoucí na tomto místě jsou tolerantní k podmínkám slunečního světla.

Na přední straně byla navržena dřevěné clony na odpadkové koše. Mají velmi lehkou a otevřenou strukturu. Malý trávník byl obklopen živým plotech z tisů a na jednom fragmentu byly navrženy dekorativní trávy. Tis také určuje prostor pro kompostér. Zelená plocha je velmi jednoduchá a nekomplikovaná, protože v budoucnosti majitelé uvažují o výstavbě krytého parkovacího místa.