LESNÍ ZAHRADA – ANEB JAK VYTVOŘIT PŘIROZENOU, HARMONICKOU KRAJINU

Lesní zahrada je styl, který v posledních letech získal obrovskou popularitu díky převládajícímu trendu přirozenosti v projektech zahrad. Lidé stále častěji dávají přednost před surovými, studenými formami, plynulým a přirozeným klimatům, které nabádají k trávení času v přírodě – dokonce žijete-li  ve větších městských aglomeracích. Výhodou lesních zahrad je nepochybně jejich přirozenost, jednoduchost a soulad s okolní krajinou.

 Lesní zahrady lze rozdělit do dvou skupin. První z nich je výsadba, která je uspořádána tak, aby přinášela klima lesa na pozemek nebo zahradu umístěnou ve městě nebo v blízkosti větších sídlišť. Druhou z nich jsou zahrady uspořádané de facto v lese – na okraji lesa – kde přirozená zeleň poněkud proniká přes ploty našeho pozemku. Bez ohledu na typ, lesní zahrada by měla navazovat na okolní prostředí použitím druhů populárních pro daný region.

zahrada praha

Tak tedy jak vytvořit takovou přírodní zónu kolem Vašeho domova? – představíme Vám několik základních pravidel.

Velikost pozemku

Lesní zahradu je nejlepší tvořit na poměrně velkém pozemku. Malá zahrádka kolem domu, s několika vysazenými stromy nebude nikdy plně odrážet klima přírody.

Výběr materiálů

Lesní zahrada už svým názvem naznačuje, že je založena na přírodní lesní krajině. Všechny prvky by tedy měly navazovat na přírodní krajinu. Proto je třeba se vyvarovat všech umělých materiálů a prefabrikátů.  Nejlepším materiálem pro terasu nebo prvky malé architektury budou dřevo – smrk, borovice, modřín a přírodní kámen.

Zastínění

Lesní zahrada je místem, které je zcela zastíněno korunami vysokých stromů nebo lesem sousedícím s pozemkem, ale stojí za to ponechat v něm osvětlené části na rekreační část jako je trávník nebo terasa.

Místo na Grill

Zděné, nádherné grily se nebudou dobře snoubit s přírodním klimatem – budeme-li se držet myšlenky, nepoužívat surové materiály. Na druhé straně, na pozadí lesní krajiny, bude krásně vypadat ohniště, např. obklopené dřevěnými kládami sloužícími jako sezení.

Výběr vegetace

V lesní zahradě se doporučuje volit druhy, které se často vyskytují v regionálních lesích. Ze stromů stojí tedy za zmínku borovice a smrky – tvořící celoroční dekoraci, a také jiné listnaté stromy jako duby, buky, břízy a mnoho dalších. Jehličnaté keře, které si zaslouží pozornost, jsou bezesporu různé druhy jalovců nebo tisy.  Taková druhová základna bude vypadat skvěle s vřesy nebo kapradinami – tak populárními v lese, stejně jako s velkými skupinami okrasných travin různé výšky – jejich lehký styl připomíná tak trochu lesní palouk – zvláště pokud do nich začleníme kvetoucí trvalky. Zatímco pro výsadbu trávníku je dobré zvolit směsi určené pro stinná místa – vzhledem k obrovské roli vysokých stromů zastiňujících zahradu. V zahradě s velkou plochou se můžete také rozhodnout vytvořit květinovou louku, která je nejen příjemnou výzdobou, ale také prostorem, který nevyžaduje velkou péči.

navrh lestni zahrady

Zahrada navržená v souladu s výše uvedenými zásadami jistě přinese přirozenost lesního stylu a umožní svým majitelům oddechnout si od každodenního městského shonu.

přirodní zahrada návrh, zahradní architekt praha, návrhy zahrad praha

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.