RODINNÁ ZAHRADA V LIBERCI

místo: Smržovka    datum: 2018 rok      plocha: 1200 m² mkw

UKAZAT REALIZACE

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

projekt zahrady v liberci, navrhovani zahrad praha, zahrada - praha

 

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Koncept zahrady byl založen na principu spojení domu s okolní krajinou a co nejvíce se přizpůsobit stálým prvkům, které již byly v prostoru pozemku. Pokyny Investorů nebyly příliš komplikované a specifikované, díky čemu Rock & Flower Studio mělo většinou volnou ruku při tvořbě konceptu zahrady.

Tvar domu a tvar pozemku jsou velmi typické – nejsou zde neobvyklé tvary ani úhly jež by stály za pozornost. Samotná budova je velmi jednoduchá, nekomplikovaná a zbavená zajímavých prvků. Díky tomu bude možné dům snadno zapojit do zahrady, která se stane hlavní dekorací celého pozemku.

Zahrada byla rozdělena do 3 zón. Každá z nich má mírně odlišnou funkci, jsou jednak spojeny použitím stejných druhů rostlin. Dalším prvkem, který prochází každou zónou, je dynamicky vedená linie, oddělující trávník a rostlinné záhony.

Hlavní část zahrady je rozdělena na dvě části – rekreační a relaxačně – dekorativní. První je vyznačena pomocí nízkého gabionu, který běží prakticky od rohu domu až k plotu na konci zahrady. V prostoru se nachází terasa s grilem. Za gabionem byly zavedeny vysoké dekorativní trávy, které navíc zdůrazňují rozdělení prostoru vytvořením subjektivní stěny.

Na terasu s grilem nás vede stezka z té samé kostky, jaká se již nachází v zahradě. Na konci jsou místa pro listnaté stromy – himálajské břízy a nižší trávy. Vše je obklopeno gabionem.

Pro vyrovnání utvrzených ploch byl zaveden trávník, jehož velikost je prakticky stejná jako terasa. Má elegantní geometrický tvar a z každé strany je obklopen stezkami.  Před trávníkem – v blízkosti menší terasy u domu, bylo navrženo místo pro jednoduché dřevěné květináče na zeleninu a byliny.

Zeleň v této části zahrady tvoří dekorativní trávy, listnaté keře a větší jehličnaté stromy. V jejich blízkosti budou rovněž ovocné keře, jako jsou maliny nebo borůvky.

Na existujícím gabionu bylo navrženo umístění dřevěných laviček a mezi nimi řada kosodřevin, aby byla jemně zmírněna surovost kamene a štěrku.

Druhá část zahrady je trochu větší a je charakterizována plynulejšími liniemi, které vyznačují velký, otevřený trávník.

Vzhledem k tomu, že část tohoto prostoru je umístěna ve stínu obytného domu, bylo nutné navrhnout zde rostliny, která tolerují stín. Nachází se podél obytné budovy a dosahují až ke garáži.

Podél garáže se nachází zaokrouhlený záhon s rostlinami, v němž bude dominantním rysem višňový strom – krásný akcent, který bude originální výzdobou zahrady na počátku jara.

Před gabionem, který rozděluje zahradu na dvě části, je naplánováno množství trvalků. Jak již bylo řečeno, podél gabionu vedoucího na terasu se nachází velká skupina ozdobných trav, které vytváří pocit stěny. Zatím co dále, podél gabionu, který již existuje, je plánováno mnoho trvalků, které budou mít různé období kvetení. Mezi trvalkami jsou jehličnaté a listnaté keře.

Ve vzniklém rohu u terasy se bude nacházet skupina himálajských bříz, které budou vysázeny keříky hortenzií a ozdobnými travami.

Od bříz, podél plotu, který mizí za garáží, vznikne živý plot z habru obecného. Měl by však být střižen zdola tak, aby bylo vidět stěnu gabionu. Malé okrasné trávy budou vysázeny pod habry.

Nejmenší část zahrady se nachází kolem terasy vedle domu. K dispozici je zde malý trávník, okrasné rostliny a místo pro děti. Je to prostor vyplněný pískem, který bude tvořit velké pískoviště. Budou zde také rozmístěny prvky dětského hřiště dle výběru majitelů.

U stávající studny se budou nacházet velké jehličnaté stromy, levandule a nízké listanté keře. Na druhé straně, v rohu u ulice bude zasazena bříza obklopená travami. Na plotu bude volně puštěna popínavá rostlina.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.