místo: Praha 7    datum: 2019 rok      plocha: 17 m²


UKAZAT REALIZACE

navrh balkonu praha holesovice, teresa holesovice
navrh balkonu praha holesovice, teresa holesovice
navrh balkonu praha holesovice, teresa holesovice
navrh balkonu praha holesovice, teresa holesovice
navrh balkonu praha holesovice, teresa holesovice
navrh balkonu praha holesovice, teresa holesovice
navrh balkonu praha holesovice, teresa holesovice
navrh balkonu praha holesovice, teresa holesovice

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH BALKONU – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Balkon je v současné době amatérsky upravený, nachází se na něm malé posezení, dekorace v podobě šicího stroje a několik květináčů a truhlíků se zelení. Jde o klasický balkon novostavby, řešený minimalisticky s prakticky žádným komplexnějším vybavením a řešením prostoru.

Balkon a jeho vybavení je laděné do bílé barvy, aby odpovídal modernímu vzhledu okolní zástavby a ladil s ní. V návrhu byl zachován původní nábytek, jen došlo k drobným úpravám jeho vzhledu.

Před menším oknem se nachází jednoduché posezení – stolek a dvě židle. Zastínění této části balkonu tvoří dřevěné boxy s výsadbou trvalek a zejména listnatých tvarovaných dřevin, které vytvářejí v této části jakýsi polouzavřený mikroprostor izolovaný od vnějšího světa a určený pro klidné posezení.

Vedle boxů, ve frontální části vyhlídky stojí květináč s bíle kvetoucí hortenzií.

Další rostliny v bílých květináčích stojí i vedle velkého posezení ve střední části balkonu. Jde o původní bíle natřený nábytek – stůl a křesla, celé posezení stojí na koberci zhotoveném v podobném stylu.

Přidány jsou zde dekorace ve formě mřížovaných lamp. Druhá strana balkonu je tvořena zátiším, jehož majoritním prvkem zrcadlo, upevněné na dřevěné stěně s boxy, po které se pnou popínavé rostliny zasazené v již zmíněných dřevěných boxech. Šicí stroj našel své uplatnění v nákresu taktéž – je natřen na bílo a přeměněn ve stolek, na kterém stojí další rostliny v květináčích a dekorační prvky. Před šicím strojem jsou postaveny květináče s výsadbou trvalek.

Projekt se snaží maximálně pracovat s prostorem a vytvořit z malého balkonu na první pohled bez potenciálu krásné a útulné místo. Zároveň pracuje se stávajícími prvky a snaží se je zachovat.

Za účelem prolomit dlouhý zahradní prostor a subjektivně jej zvětšit – byla oblast rozdělena do tří částí, z nichž každá má jiný charakter. Nejblíže k domu – je nejvíce dekorativní a praktická a čím dále od terasy, tím více láká k odpočinku a kochání se krásným výhledem.