místo:
Sezemice     datum: 2020 rok      plocha: cca 900 m²
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice
moderni zahrada Pardubice, zahradni architekt Pardubice

STUDIE ZAHRADY

projekt zahrady v Pardubicich, zahradni architekt Praha

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Na pozemek se vstupuje po širokých schodech, které lemují dlážděnou plochu určenou na parkování. Tato jednoduchá bílá plocha, jako by vycházela z architektury samotného domu, akcentovala ho a vytvářela „nástupní“ koberec.

Směrem k sousedům je parkovací plocha oddělena výsadbou travin a jehličnanů. Zídka v pravé části schodů ohraničuje vyvýšenou plochu trávníka a záhonů. Podél plotu se zde nachází výsadba okrasných travin. Navržené oplocení je tvořeno ze sloupů z pohledového betonu, mezi kterými jsou umístěny pláty z corten oceli. Příjemně rezavá barva corten oceli souzní s celkovou barevností návrhu – šedou dlažbou a jasnou zelení.

Podél domu vede dlážděný chodníček, který je lemován trvalkovým záhonem, nad nímž se v přední části klene vicekmen a tvoří tak kodominantu ke stavbě domu. U hranice pozemku tvoří oddělení výsadba keřů a trvalek se třemi vyššími stromy.

Návrh je uzpůsoben tak, aby byl maximálně jednoduchý a snadno udržovatelný. Kompozice obdélníkových záhonů souzní s řešením stavby.

Po chodníčku kolem domu a zahradního domku je dále možné vstoupit na zadní part zahrady. Rozšířuje se zde travnatá plocha. Do ní vybíhají obdélníkové trvalkové záhony s výsadbou stromků.

Do zahrady se otevírá poměrně netypické průčelí domu. Velká francouzská okna vedou na dřevěnou terasu. Ta je zastřešena přesahující střechou a ohraničena stěnami domu. Terasa je tak ze tří stran ohraničená a toto jí dodává nádech intimního, bezpečného prostoru. Na lehátkách na terase je možnost klidného posezení a relaxace.

Pohled přitahuje podélný trvalkový barevný záhon. Ten tvoří pohledově atraktivní plochu, která příjemně narušuje jednotnou geometrii stavby. Terasa se ve své jižní části rozšiřuje a je zde umístěno venkovní posezení. Jedná se o velký jídelní stůl a menší konferenčí stolek se židlemi. Nábytek je navržen tak, aby souznil s celkovým moderním pojednáním zahrady. Jedná se o ideální plochu pro letní venkovní večeře či klidné posezení s přáteli. Zvukovou kulisu zde tvoří blízká fontána. Z terasy je na ni, stejně jako na atraktivní mozaikovitou plochu kolem, přímý výhled.

Vodní prvek ve formě kanálu a fontány z corten oceli hraničí s vyvýšenou dřevěnou platformu. Tuto druhou terasu lemuje menší trvalkový záhon s výsadbou listnáče a celou kompozici u hranice pozemku ukončuje výsaba vysokých okrasných travin. Uspořádání dává vyniknout vyvýšené platformě a pomáhá vytvářet dojem, jako by šlo o most.

Z jedné strany vodní kanál, z druhé záhon a uprostřed vyvýšený „most“ spojující velkou terasu před domem a druhou plochu s venkovní pohovkou. Vodní kanál je z jedné strany ohraničen podélným trvalkovým záhonem, za kterým stojí okrasná betonová zídka. Ta svou čistou bílou jednotou vytváří celé scéně pozadí, nechává vyniknout pastelově barevným květům a ohraničuje kompozici. Cortenová fontána vytváří zvukovou kulisu v zahradě. Zurčící voda vždy dodá prostoru život. Stromy, které se nad vodou tyčí se v kanále zrcadlí a pomáhají tak prostor opticky rozšířit. Široký bílý pás kolem kanálu usnadňuje sekání trávníka.

Na dřevěné vyvýšené terase stojí venkovní posezení – pohodlná pohovka s konferenčím stolkem, které je určené pro klidnou relaxaci nad čajem. Posezení je od hlavní terasy zastíněno trvalkovým záhonem. Od plotu je terasa oddělena štěrkovou plochou a výsadbou okrasných keřů hortenzie. Pohovka spočívá na dřevěné podestě. Tím je celá realizace vzájemná sladěná a pečlivý výběr materiálů doplňuje celé řešení. Dva trvalkové záhony vymezují štěrkovou plochu, kde se nachází ohniště. Dřevěné lavice na posezení slouží zároveň také jako dřevník.

Ohniště je pohledově od domu odděleno bílou zídkou a trvalkovým záhonem s výsadbou stromků. Celkově bylo dbáno na to, aby geometrické řešení záhonů souznělo se stavbou domu a odráželo její architektonickou myšlenku.