BAREVNÁ ZAHRADA V PRAZE

místo: Praha    datum: 2017 rok      plocha: 380 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

PLAN

barevna-zahrada-u-radoveho-domu-praha-zlicin-hostivice-rockandflowerstudio-zahradniarchitektura-atelier-zahradni-architektury

POPIS KONCEPTU

     Koncepce zahrady byla vytvořena na základě požadavků klientů a spojením dvou různých představ Investorů ohledně vzhledu a funkcí zahrady. V souladu s pokyny povstala zahrada, jež svým stylem pasuje do charakteru budovaného obytného domu. Kompozice zahrady je založena na jednoduchých liniích, jednoduchém stylu komunikací, zajímavých řešeních jež mají za účel opticky zvětšit prostor jak rovněž odpovídajících druzích rostlin.

     Zahrada v Hostivicích se dělí na 3 části, z nichž každá plní jinou funkci. První oblastí je předzahrádka, jež vizitkou a zároveň ukázkou toho co můžeme očekávat v dalších částech zahrady. Jedná se o velmi malý prostor jehož velkou část zabírá vydlážděný vjezd. Výsadba nacházející se na jeho pravé straně była uspořádána a doplněna mnohem ozdobnějšími rostlinami. Většinou były využity takové druhy rostlin, jež se již v tomto prostoru nacházely, došlo pouze k jejich přemístění. Navrženo zde rovněž místo pro nevelký odpadkový koš, od zbylé vegetace oddělený stěnou z tisu. Na druhé straně vjezdu byly vysazeny úplně nové rostliny, jež našly své místo na záhoně ve tvaru oblouku. Dominuje zde borovice, jež zde stanoví zajímavý prvek.

     Druhá oblast se nachází v zadní části zahrady. Jedná se o největší prostor, jež se táhne od terasy až k ohništi a zhoupací síti. Hlavní prostor tvoří trávník, jež je obklopen rostlinnými záhony. Jejich linie jsou na jedné straně jednoduché a rovné zatímco na straně druhé plynulé a přirozené. Vše tvoří jeden celek, jež hezky uzavírá prostor trávníku. Na severní straně odstoupeno od živého plotu, na jehož místo budou použity alejky habru, mezi nimiž se budou nacházet skupiny ozdobných trav, díky čemu vytvoříme prolamovanou clonu, která však nebude nijak obzvláště omezovat prostor. Využito velké množství různorodých kvetoucích rostlin. Barevná paleta se opírá o odstíny fialové a bíle.

     Třetí část tvoří oblast relaxační. Mezi rostlinama jsme vytvořili místo pro houpací síť pod slivoní třešňovou jež byla součástí původní výsadby. Síť je obklopena živým plotem z tůjí, zatímco před ní se nachází aromatický záhon z levandulí a šalvěje. Vedle tohoto místa po druhé straně štěrkové stezky navrženo místo pro ohniště, obtočené lavičkou z gabionů. Podél jedné strany lavičky bude postavena konstrukce k uskladnění dřeva pro ohniště, jež bude zároveň stěnou, která uzavře tento prostor. Betonový prostor nacházející se v této části bude vyuřit jako místo k uskladnění dětských hraček.

     V blízkosti se rovněž nachází největsí rostlinný záhon. Vše je vyplněno ozdobnými rostlinami, převažně kvetoucími bylinami. Dominantním prvkem bude himalájská bříza vyrustající mezi květy.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.