TRENDY V KRAJINNÉ ARCHITEKTUŘE

Nejslavnějším místem, kde se můžete seznámit s nejnovějšími trendy v krajinné architektuře, je Chelsea Flower Show – velká zahradní výstava, která se koná v Anglii. Představuje hotové zahradní kompozice, směry, kterými jde krajinná architektura a projektování zahrad, dozvíme se zde, jaké barvy budou v následujících sezónách vládnout a jaké rostliny budou používány v projektech. Jedná se o jednu z nejdůležitějších událostí v odvětví krajinné architektury.

Trendy jsou trendy, nejdůležitější však je, aby ​​zahrada nebo městská zeleň pasovala k architektuře. Styly v zahradách, které v posledních letech pozorujeme – se opravdu mění, ale tato zásada je stále aktuální.

Samozřejmě, není divu, že nejčastějšími základy zeleně jsou zahrady i moderní budovy. Musí však moderní znamenat okamžitě omezení výběru druhů založených především na tvarovaných rostlinách a systému založeném na jednoduchých liniích? – NE! Tento popis navazuje na zahrady geometrické a minimalistické, které jsou dnes skutečně často viditelné, ale stojí za to vědět, že moderní trendy se charakterizují rovněž jinými zásadami. Nikdo netvrdí, že prostor založený na vlnitých liniích a barevných květech nemůže být moderní.

navrh moderní zahrady praha

To na dnes co sází zkušení architekti, kteří jdou s duchem doby je NATURALISMUS. A přesněji – geometrické, často surové architektonické materiály, jako je čistý beton nebo surové, impregnované dřevo v kombinaci s přirozeností rostlin vyjádřenou nejen jejich lehkou, vzdušnou podobou, ale také plynulými liniemi, které byly dosud spojovány s venkovskými zahradami.

Zahradní architekt praha

Navíc – moderní krajina nemusí znamenat jen dokonale vyrovnaný, připomínající téměř golfové hřiště, střižený trávník. Neobyčejně zajímavé jsou malé kopce porostlé nenáročnou vegetací, trochu oživující zahradu – zejména pokud je její plocha relativně velká.

Možná je v naší zemi zřídka vidět kombinace polních, lučních květin nebo trávy se surovým betonem nebo ocelovými nebo kovovými konstrukcemi. Taková spojení však již nějakou dobu vládnou zahraničním výstavám moderních zahrad.

Netvrdím však, že geometrické formy rostlin nebo celého zahradního prostoru jsou passé. Stojí však za to, do těchto stále platných zásad zavádět poněkud modernější spojení.

zahradní architekt praha

LOUKA PLNÁ KVĚTŮ V MODERNÍ ZAHRADĚ? – URČITĚ ANO!

Moderní zahrady jsou rovněž zahrady, v nichž není nutná návštěva zahradník jednou týdně. Majitelé těchto zahrad mají příležitost pozorovat polní květy, které vyrůstají bez naší pomoci uprostřed trav. Můžeme je navíc zpestřit jinými, ne příliš náročnými druhy rostlin. Nevyžadují většinou časté zavlažování nebo odbornou péči. Nicméně, potěší zrak a přinesou nádech jara. A vůbec nevadí, že hned vedle svoje místo bude mít velký kus surového betonu nebo spousta ocelových konstrukcí a skleněných tabulí.

Současné trendy jsou také založeny na hře barev- ačkoli nejčastější jsou využívány neutrální barvy, jako bílá, černá, zelená nebo odstíny šedé, stále častěji se objevují kontrastní, odvážné barvy. Krvavě červená, žlutá nebo fialová rozhodně přináší oživení mezi monotónní, jemnou zeleň. Betonové květináče, geometrické tvary nebo moderní sochy s originálními a neočekávanými tvary mohou být neobvyklým prvkem zahrady, doplňujícím zelený prostor.

zahradní architekt praha

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.