MODERNÍ ZAHRADA S BAZÉNEM – ČERNÝ MOST

místo: Praha    datum: 2018 rok      plocha: 890 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

Moderni zahrada praha, navrh zahrady praha, bazen zahrada praha, zahradni architekt praha

 

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahradní projekt byl vytvořen na základě seznamu hlavních předpokladů a pokynů dohodnutých spolu s klienty. Zahrada měla představovat funkční, moderní prostor, který odpovídá stylu klientů, stejně jako stylu, který bude použit v interiérech. Navíc to mělo být místo bezpečné a současně originální, rozdělené do několika oblastí, z nichž každá bude mít trochu jinou funkci – v zahradě měla vzniknout relaxační zóna, místo pro setkání (letní kuchyně), dětská část a ozdobná vstupní zóna. Díky takovému rozdělení bude zahrada zajímavá, dynamická a atraktivní a každý uživatel si zde pro sebe najde místo přesně podle toho, co bude právě potřebovat.

Vstupní zóna se nachází v přední části. Tvoří ji jak vjezd do garáže, tak rovněž úzký pás zeleně podél čelní fasády domu. Vjezd do garáže představuje otevřený, utvrzený povrch vykládaný velkými betonovými deskami o rozměrech 80×80 cm ve světle popelavé nebo bílé barvě.

Vstup do domu je pro změnu označen tmavými, většími deskami v tmavé barvě, díky čemuž jsou od sebe obě zóny navzájem výrazně odděleny navzdory tomu, že jsou na stejné úrovni. Zeleň u vjezdu tvoří malý pás kosodřeviny, rostoucí podél zděného oplocení. U vjezdu, v blízkosti garáže je rovněž prostor pro odpadkové koše.

Od vchodu do domu, podél celé přední elevace, se táhne dřevěná stezka vedoucí do zahrady. Od domu je odsunuta na několik desítek centimetrů a prostor je vyplněn ozdobnými trávami a v závěrečné části koulemi zimostrázu různých velikostí. Na druhé straně stezky, kde je více místa pro rostliny, byly navrženy dekorativní trávy a v nich byly umístěny jak větší borovice, tak rozložité listnaté keře.

Tato zeleň v závěrečné části (blíže k rohu pozemku) sousedí s dětskou zónou – tam jsou naplánovány ovocné keře. Pokračování v dětské části má rovněž dřevěná stezka, která se zde rozšiřuje a tvoří rám pískoviště. Nad pískovištěm se nachází dřevěná konstrukce, na které mohou být upevněny různé prvky vybavení dětského hřiště, které lze měnit s věkem dětí. Zajímavým prvkem je rovněž tabule pro psaní křídou.

V blízkosti dětské části se rovněž nachází největší plocha trávníku, která přímo přiléhá k dřevěné stezce, která na rohu domu zatáčí a vede přímo do hlavní části zahrady. Prostor mezi stezkou a domem je vyplněn kvetoucími rostlinami, jako je levandule, šalvěj a další trvalky, které odkazují na středomořské země. Je to jediné místo v zahradě, kde budou růst kvetoucí rostliny. Na místě, kde se trávník blíží k živému plotu, bylo nutné vytvořit opěrnou stěnu, která by vyrovnala povrch zahrady.

Hlavní část zahrady je oddělena od dětské zóny zvýrazněním rozdílu úrovní a nasazením rostlin na hranici obou prostor. Mezi nízkými, stálezelenými keři budou vyrůstat borovice a v blízkosti se znovu objeví koule zimostrázu.

Vstup do zahradní zóny budou tvořit schody, které přímo navazují na dřevěnou stezku, opěrnou gabionovou stěnu a velké terasy. Terasy jsou vyrobeny ze dvou materiálů – dřevěná, nacházející se na úrovní vchodů na zahradu a betonová na úrovni půdy. Na dřevěné terase je místo k sezení – dvě zajímavá křesla pro ranní kávu. V bazénu s betonových desek bude vestavěný bazén a vedle něj letní kuchyně s děrovaným přístřeškem.

Základem konstrukce letní kuchyně bude cihlová zeď, která vycházejíc mimo obrys přístřešku bude rovněž stěnou zahradní sprchy. Na jedné ze stran kuchyně budou nataženy ocelové linky, na kterých se budou popínat hrozny.

Zeleň v zahradním prostoru tvoří převážně velké skupiny okrasných travin, díky nimž je zahrada mnohem minimalističtější. Jedno-druhová zeleň je rovněž pozadím pro vyexponování dekorativních prvků, které budou tvořit stěny z oceli Corten a vodní prvek vyrobený ze stejného materiálu. Mezi trávami budou vyrůstat borovice rozložité keře.

V zahradě se rovněž předpokládá vytvoření místa pro relaxaci – bude jej tvořit dřevěná konstrukce, na které budou zavěšeny houpací sítě.

Vedle je umístěn rovněž květináč, který tvoří gabionová stěna. Plocha zelené výsadby je určena do výšky vstupů na terasy.

 

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.