SKANDINÁVSKÁ ZAHRADA V GDYNI

místo: Gdynia    datum: 2016 rok      plocha: 1100 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

PLAN

skandinavska-zahrada-navhr-projekt-zahradu-rock-and-flower-studio-praha

POPIS KONCEPTU

     Styl navržené zahrady lze s jistotou popsat jako modernistický, s odkazem na skandinávské zelené plochy, kde dominantní roli hraje využití různých typů moderních materiálů a povrchů, jež tvoří struktury a dekorativní prvky, stejně jako rostliny a trvalky s převahou zeleně a akcentem v podobě bílých květenství listnatých keřů. Moderní charakter zahrady, jak rovněž materiály a formy rostlin, které v ní byly použity, navazují na modernistické tvary budovy.

     Přední část moderní zahrady, která se nachází nad úrovní příjezdové cesty, zahrnuje  malý prostor umístěný nad vjezdem do garáže. V této části se nachází plíživé jalovce a malé listnaté stromy sloupovitého tvaru, zasazené do pruhů světlé kamenité drti.

     Prostor za domem stanoví oblast rekreační. U vchodu na terasu přitahuje pozornost  zajímavá skupina koulí zimostrázu různých velikostí, vytvářející dojem „stálezeleného mraku“. Skupina je doplněna o ozdobné trvalky a břízu – vše je pak vyplněno jasnou drtí. Z terasy můžeme do přední části sejít po široké, nepravidelné stezce z desek LIBET TRAWERTYN usazené v kontrastujících kamíncích. Z této strany tvoří clonu plot z dřevěných desek, které jsou zajímavým prvkem malé architektury a také střižené do podoby pravidelného kvádru habry, udržující hnědé listy až do pozdního podzimu. Z terasy vidíme kompozici rytmicky umístěných dřevěných trámů, osvětlených bodově od zadní strany a vedle nich dekorativní balvany a vodní prvek ve formě pramene s uzavřeným okruhem vody. Centrální část je obsazena třemi ozdobnými ocelovými květináči CORTEN, jejichž ochranný povlak napodobuje rez a v nich vysoká ozdobná tráva.

     Hned za schody navrhli krajní architekti štěrbinovou skalku, kde vhodným uspořádáním jednotlivých kamenů a břidlice získáváme efekt horských svahů pokrytých trvalkami. Podpěrná stěna před náspem je pokryta omítkou, která napodobuje architektonický beton. Prostor před stěnou je vyplněn žulovým pískem a na něm velké balvany obklopené jemnou okrasnou trávou.

     Rekreační oblast trávníku „odděluje“ svah, který byl také pokryt trávníkem, což umožňuje volný pohyb v tomto prostoru. Část srázu tvoří schody z betonu s nepravidelně uspořádanými stupni a vedle nich bříza, která se nachází rovněž ve zbylých částech zahrady. Na druhé straně schodů je svah pokryt vysokou okrasnou trávou a za ní se nachází skupina velkých jehličnanů.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.