ZAHRADA S PÍSEČNÝMI DUNAMI

místo: Luboń    datum: 2017 rok      plocha:1000 mkw

UKAZAT REALIZACE

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

PLAN

navhr-skandinavska-zahrada-projekt-rock-and-flower-studio-praha

POPIS KONCEPTU

     Navržený prostor měl být spojením moderního prostoru a prostoru vhodného pro děti. Jednoduché geometrické podíly prolamuje lehká forma rostlin a použití dřevěných prvků – oteplujících prostor.

     Přední část navržené zahrady je vizitkou domu, takže bylo rozhodnuto využít zde rostliny převážně stálezelené – atraktivní po celý rok. Záhony vyplněné kamínky a rostlinami jsou rozděleny stezkou vedoucí k předním dveřím. Podél bočních elevací obytné budovy byly využity rozsáhlé jednodruhové skupiny krycích rostlin, nevyžadujících mnoho péče.

     Mezi dvěma stěnami budovy ve východní části zahrady byly použity tři velké dřevěné květináče, v nichž bude vysazena zelenina a bylinky. Prostor mezi květináči vyplní jasná dolomitová drť. Od rekreační části zahrady budou květináče odděleny nižšími živým plotem z tisů a opodál skupina rostlin v nichž budou dominovat ozdobné trávy a kosodřeviny. Nad nimi se budou nacházet dvě užitečné břízy s lehkou otevřenou korunou.

     Zadní část zahrady je rovněž nejpoužívanější oblastí kolem domu. Nachází se zde rozlehlý trávník určený k aktivnímu odpočinku. Celý trávník je obklopen rostlinami: keři, stromy a trvalkami. Tvoří svým způsobem orámování zahrady a vizuálně zajímavý prvek, který je viditelný z terasy, jež je Investory nejpoužívanějším prostorem zahrady. Dominantní roli hlavní části zahrady odehrává nacházející se uprostřed záhon, položený v malém, dvaceticentimetrovém obnížení, vysypaný světlým pískem a vyplněný skupinami rostlin. Přes záhon probíhá dřevěná cesta lehce vyvýšená nad povrch záhonu. Plní zde nejen roli stezky, ale také nízkého posezení ve stínu stromů. Do dvou bříz bude připevněn houpací síť, sloužící k relaxaci ve stínu v horkých dnech. Za břízovým záhonem se nachází část určená dětem. Tato část je navíc oddělena dřevěnými trámy, které byly vertikálně vbité do země jež působí rovněž jako ozdoba, a zároveň jsou zajímavým prvkem krajinné architektury.

     V celé zahradě byly rozmístěny větší dekorativní kameny, které všemu dodávají skandinávský charakter aniž by nějak odbíhaly od moderního stylu, jež byl výchozím bodem této koncepce.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.