RODINNÁ ZAHRADA V OSTRAVĚ

místo: Ostrava    datum: 2017 rok      plocha:1250 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

PLAN

navhr-zahrady-v-ostrave-projekt-zahrady-zahradniarchitekt-praha-rockandflowerstudio-zahrady

POPIS KONCEPTU

     Projekt zahrady v Petřvaldě navazuje k charakteru obytného domu i do samotnéhých interiérů. Celek je zaplánovaný jako jednoduchý prostor, trochu moderní, ale zároveň přátelský a přítulný. Charakteristické jsou rovné linie, které elegantně oddělují jednotlivé zahradní pokoje, każdý o jiných funkcích. Navržené rostliny jsou málo náročné a téměř přes celý rok kvetoucí. Rovněž jsme se snažili, aby výběr druhů rostlin ladil s moderním charakterem zahrady.

     První částí zahrady je část reprezentativní. Odděluje vjezd do garáże a parkovacích míst od částí rekreační. Nachází se tady největší množství rostlin. Reprezentativní část je rozdělena chodníkem vedoucím do vstupu domu na dvě části. Z levé strany se nachází skupina nízkých jalovců, které lemuje řada levandulí a šalvěje. Nalezneme zde také množství ozdobnych trav střední výšky. Celkově však dominují břízy. Jejich cílem je ohrazení pozůstalé části zahrady a vytvoření částečného soukromí. Místo pod břízami je vysazeno řadami borovic a nízkými travami. Celá oblast po pravé straně je pokryta štěrkem. Jedná se o místo s expozicí velkých kamenů, mezi kterými rostou fialové trvalky a nízké rostliny půdopokryvné. Pozadí tvoří velká skupina bilých hortenzií, které jsou vysazeny po celé délce stěny domu.

     Druhá část zahrady je tvořena prostorem od garáže až po konec domu při východní straně. Velká část trávníku je rozdělena stezkou z dřevěných pražcí (kolejí), která nás převede z garáže a parkingu na terasu, kde majitelé tráví spoustu času. Dřevo vkládá do zahrady trochu naturálního charakteru a také zatepluje prostor. Druhým dřevěným elementem je velká odpočinková terasa, nacházející se při jedné ze stěn domu. U obou teras je zaplánována přítomnost levandulí i šalvěje, což jsou rostliny intenzivní, příjemné vůně a jejíchž barva je zajímavým akcentem v kompozici zahrady. Podél stěny garáže najdeme velkou skupinu vysokých okrasných trav. V rohu tohoto místa je zaplánovaná dominantní borovice. Rostliny zaplánované podlél oplocení mají za úkol zabránit výhledu k jednomu ze sousedů. Nechybí jim ani dekorativní charakter. Velký záhon přechází v řadové výsadby z vysokých trav okrasných, které jsou zaplánované až do rohu domu k dřevěné terase. Výsadby z trav uzamykají prostor rekreační zahrady a vytváří tak živou clonu.

     Třetí část zahrady je částí hospodářskou. Hlavním elementem tohoto prostoru je ovocný sad. Ideální sluneční podmínky nám zde zaručí dobrý růst ovocných stromů. V tomto místě je navržena i houpačka, aby se zde dalo v klidu odpočívat ve stínu stromů. V této části zahrady nejsou zaplánovány dekorativní rostliny. Možné je zvážit ustavení květináčů na zeleninu a nebo bylinky, popř. Kompost. Z důvodu, že pozemek je ohraničený  plotem, není za potřebí sázet stěnu z rostlin.

     Poslední část zahrady je prostor u vchodu do domu. Hlavní dominantou bude velký jehličnatý strom umístěný u oplocení a pod ním vysazené nízké půdokryvné rostliny. U samotného plotu je navržený živý plot z thůjí, aby tvořili soukromí od blízkosti souseda. Při vstupu najdeme malý záhon obdélníkového tvaru s rostlinami vhodnými do stínu. Záhon je rovněž začátek výsadby vysokých trav, které tak jak v pozůstalých částech zahrady, vytváří stěnu oddělující zahradní pokoje.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.