ZAHRADA S BOROVICE

místo: Miękowo    datum: 2015 rok      plocha:1250 mkw

(UKÁZAT REALIZACE)

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

PLAN

naturalna-zahrada-las-navhr-zahrady-rock-and-flower-studio-praha

POPIS KONCEPTU

     Projektovaná zahrada se vyznačuje hladkými liniemi oddělujícími prostor trávníku od linií záhonů s rostlinami a cest. Styl zahrady lze charakterizovat jako naturalistický, navazující na lesní výsadbu, kde dominantní roli hrají jehličnaté stromy, trávy a kvetoucí trvalky jako levandule a vřesy – rostliny, které nalezneme v polských lesích. Použité rostliny jsou většinou stálezelené, takže atraktivita zahrady nezmizí spolu s létem. Dům lemuje štěrková stezka, částečně přecházející v žulovou stezku, vyrobenou ze stejného materiálu jako vstupní cesta a stezka vedoucí ke vstupu do budovy. Lesní klima zahrady navazuje na obytný dům, jehož elevaci pokrývají z části dřevěné desky. Plot byl tudíž navržen ve stejném stylu. Šedé sloupky spojené dřevěnými prvky budou zajímavým prvkem zahradní architektury.

     Vstupní zónu tvoří z velké části vjezd do garáže z granitových kostek obklopených vegetací, naznačující lesní charakter místa. Podél celé stěny oplocení byly zasazeny v jednom řádku túje, které tvoří celoroční ochranu.

     Dominantou odpočinkové části zahrady jsou velké černé borovice, rozsáhlá dřevěná terasa umístěná na celé délce západní stěny domu a rekreační trávník. U východu z terasy byl navržen žulový květináč vyplněný jahodami, bylinkami a keřem melounu. V celé rekreační části zahrady se vyskytují ovocné keře, jako jsou malina, rybíz, angrešt nebo borůvka.

     Za žulovým květináčem, podél plotu hraničícího s pozemkem sousedů byly vysazeny  vyšší jehličnaté stromy a keře doplněné trávami a levandulí – tvořící celoroční vizuální bariéru rekreační části zahrady.

     Stávající skupina jehličnanů, prořezaných ve spodní části, byla doplněna skvrnami nižších trav a trpasličích keřů. Povrch cest zde tvoří jemně zrnitý písek, jež do zahrady zavádí lesní atmosféru. Mezi stromy se nachází také houpací síť pro odpočinek ve stínu stromů. Ve stínu borovic je rovněž místo pro oválný prostor vyplněný pískem sloužící k dětským hrám. Prostor obklopují listnaté keře přitahující motýly a jahodníky. Z dětského prostoru směrem ke garáži vede stezka z železničních pražců uložených do jemného písku doplněného kompozicí tří větších kamenů.

     V zahradě bylo navrženo krajinnými architekty rovněž osvětlení, rozdělené do jednotlivých sekcí. Osvětlení pokrývá nejatraktivnější oblasti zahrady, stejně jako místa, kde je potřebné z funkčních důvodů – podél stezky vedoucí ke vstupu do obytné budovy nebo u vjezdu do garáže.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.