PROMĚNA ZAHRADNÍ TERASY U RODINNÉHO DOMU V HOLICICH

místo: Holice    datum: 2018 rok      plocha: 130 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

zahradní architekt praha

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Koncept velké terasy v rodinném domě v Holicích předpokládal úplnou metamorfozu tohoto prostoru. Současný stav terasy byl velmi neatraktivní, zanedbaný a trochu zdivočelý. Navíc tento pocit zesiluje poškozený dřevěný povrch a zbytky stromu, převráceného větrem, jež rostl přesně uprostřed terasy.

Úkolem jaký představili zákazníci bylo úplně změnit tento prostor a zaprojektovat zde zimní zahradu, kterou majitelé plánují postavit. Tvar a velikost zimní zahrady byly rovněž součástí koncepce. Byl zvolen klasický tvar do L, díky čemuž bude interiér zimní zahrady prostorný, lépe adaptabilní a snadno se do něj vejde jak velký pohodlný jídelnímu stůl, tak rovněž křesla s konferenčním stolkem. Naplánováno rovněž prostor pro skříňky. Uvnitř byla navržena rovněž zeleň. Rostliny budou vysázeny v květináčích – výběr padl na dva tvary. Obdélníkové květináče bude umístěny pod okny, zatímco kulaté různých velikostí a průměrů budou  rozmístěny po celém interiéru.

Povrch terasy bude nahrazen – navrhuje použití dlouhých dřevěných prken odolných vůči povětrnostním vlivům. Dřevem bude rovněž obitá nacházející se na pozemku lavičk, jejíž základna je vytvořena z cihel. Dřevo krásně prohřeje celý prostor, díky čemu bude příjemnější, lákající k odpočinku a estetický. Na terase se budou majitelé často společně stravovat. K ochraně stolu před sluncem bylo rozhodnuto zavést zajímavý stínící prvek  – živou pergolu. Budou ji tvořit čtyři listnaté stromy, jejichž koruny jsou zvláštním způsobem uloženy do tvaru deštníku. Pod nimi, kolem kmenů navrženo prostor pro pěstování rostlin.

Hlavní rostlinná plocha bude umístěna dookola celé terasy. Budou jej tvořit kvetoucí trvalky v odstínech fialové a okrasné trávy. Na některých místech navrženo jehličnaté keře. Na záhoně za dřevěnou lavičkou bude postavena dřevěná, mřížovaná stěna, která bude zakrývat pohled na nepříliš atraktivní budovu, která se nachází v blízkosti. Další menší místa s rostlinami jsou umístěny v podstatě dookola celé terasy.

Za účelem přikrytí nepříliš atraktivních budov a současně vytvoření krásného výhledu ze zimní zahrady, poblíž lavičky navrženo cihlovou stěnu, na které bude umístěna vodní instalace. Před stěnou, bude zděný květináč, který bude sloužit k pěstování zahradních bylin a okrasných rostlin. V samém rohu bude vyrůstat velká hortenzie.

Podél stěny naproti terasy neatraktivní budovy navrženo břečťan, který s časem pokryje celou stěnu. Před ním se bude nacházet skupina vysokých okrasných trav a pás kosodřevin.

Navrhovaná řešení mají výrazně zlepšit estetiku terasy a jejího okolí. Jejich úkolem je rovněž přivést trochu života do zahrady, která je v současné době pozbavena dekorativních prvků. Díky tomu vznikne nový zahradní prostor, které je rozšířením obytného prostoru, ve kterém žijí majitelé zahrady.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.