ČÍM SE ZABÝVÁ ZAHRADNÍ ARCHITEKT?

S touto otázkou se určitě setkal každý zahradní architekt již několikrát (minimálně každý zahradní architekt z Prahy, se kterým jsme měli možnost si povídat). Děje se tak vzhledem k faktu, že je to v Čechách JEŠTĚ dost mladý obor i JEŠTĚ ne tak rozpoznatelný jak v západních zemích.

… kým je tedy zahradní architekt?

Zahradní architekt je vizionář, všestranně schopný inženýr, zabývající se nejnovějšími trendy. Cestovatel, který čerpá mnoho inspirace ze svých návštěv v zahraničí, člověk s duší umělce, se schopností zakomponovat nesnadným způsobem budovu s přilehlou zelení do okolní přírodní krajiny. Zahradní architekt je taky ekolog, dbající o zachování cenného bohatství přírody. Perfekcionista, dobrý pozorovatel i posluchač, schopný umístit zeleň k architektuře budovy a splnit i ty nejdivočejší představy obyvatele daného prostoru, odpovídající svým projektem na jejich potřeby.

zahradní architekt Praha

… skoro už víme kým je, za zmínku stojí i čím se zahradní architekt zabývá?

Zahradní architekt tvaruje krajinu ve které žijeme – od dětských hřišť po rozlehlé parky. Navrhuje veřejná náměstí, školní prostory, objekty pamětihodnotné i historické, zahrady, hřbitovy, ulice, univerzitní kampusy, zahrady botanické i smyslové… seznam by mohl pokračovat dále. Zahradní architekt navrhující okolní prostor kolem nás – tak důležitý pro vyšší komfort života, avšak pro stále mnoho lidí je záhadnou postavou.

Co by měl zahradní architekt vědět?

  • Zahradní architekt je povinen znát základy urbanistiky, architektury, umění, designu, vědě o půdě i minerálech a mnoho dalších souvisejících oborů.
  • Zahradní architekt by měl mít bohaté znalosti o rostlinách a jejich pozičních potřeb. Navíc by měl být schopen přizpůsobit svoje projekty podle typu půdy, nachazející se v daném klimatu nebo tvaru terénu.
  • Zahradní architekt by měl perfektně ovládat zakomponování prostoru do stávající přírodní krajiny nebo architektury budovy tak, aby dohromady vytvářely harmonický celek. Projekty by měly být funkční, ergonomické a měly by dobře vyhovovat očekáváním jejich uživatelů.

Jak je vidět, zahradní architekt plní velmi důležitou úlohu při utváření krajiny kolem nás, takže až se budeme zase příště sami sebe ptát jaká je jeho práce – podívejme se z okna a zamysleme se naopak, na co vlastně zahradní architekt nesáhl

zahradní architekt Praha

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.