NÁVRH ATYPYCKÉ ZAHRADY V PRAZE – BŘEVNOV 

místo: Praha    datum: 2018 rok      plocha: 150 mkw

Cadkova Brevnov

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

PLAN

YAHRADNI ARCHITEKT PRAHA, NAVRH ZAHRADY PRAHA, ATYPICKA ZAHRADA

POPIS KONCEPTU

Koncept zahrady byl vytvořen na základě očekávání investorů, ale z velké části na základě nápadů návrháře, jež neměl jednoduchý úkol. Terén, na němž měla nová zahrada vzniknout, není jednoduchý. Poměrně malý prostor je velmi členitý a ke všemu tyto výškové rozdíly jsou zdůrazněny podpůrnými stěnami z betonu nebo betonových prvků, které tvoří opěrné stěny, takže v nich nebylo příliš mnoho možností zasahovat. Navíc celý prostor není příliš velký, takže koncept musí být velmi promyšlený, abychom maximálně využili dostupný prostor co možná nejlepším způsobem.

Vzhledem k tomu, že beton je tak dominantním prvkem zahrady, bylo rozhodnuto, že jej využijeme jako pozadí pro další prvky, které budou v zahradě. Jeho studený výraz, zdůrazněný mechem, byl oteplen použitím velkého množství dřeva. Projekt je navržen v mírně skandinávském stylu. Z dřeva bude vytvořen rovněž hlavní prvek zahrady, terasa, která bude umístěna v centrálním místě.

Abychom zvětšili plochý povrch zahrady, bylo rozhodnuto, že bude terasa částečně postavena nad dírou u plotu sousedů. Díky tomu pod ní získáme rovněž místo pro uložení různých věcí potřebných v zahradě. Terasa bude obklopena ohrazením z dřevěných kůlů, na kterých bude připevněno lano. Na jednom okraji budou umístěny květináče v krásné, šedo-modré barvě. Terasa bude místem odpočinku. O výběru nábytku plně rozhodnou sami majitelé. Může se zde nacházet stůl, a židle, stejně jako sedací souprava. Navrženo rovněž místo pro výstavu zahradních plastik.

Podél rovné betonové stěny byly navrženy dva velké květináče z Corten oceli a jednoduchá dřevěná lavička. Na této stěně jsou také naplánovány ptačí budky v intenzivních barvách jak rovněž  další plastiky, které budou viset blíže k domovu. V budoucnu bude stěna zarostlá břečťanem a tyto prvky budou i nadále krásně viditelné. Mezi lavičkou a jedním z květináčů je prostor pro velký záhon s trávami a kvetoucími trvalkami. Nachází se zde rovněž dvě dříve zmíněné višně, mezi nimiž může být zavěšena houpací síť.

Rostliny budou také na terase a jejich pozadí bude tvořit dřevěná mřížka. Jejím účelem je rovněž dodatečná ochrana před zraky obyvatel domu nacházejícího se naproti vchodu. Mezi záhony s rostlinami vede cesta z betonových desek obklopených štěrkem. Vede přímo k dřevěné brance, s tím, že část stezky tvoří náhodně uspořádané betonové desky rozložené v trávníku. Zbývající rostliny se nacházejí podél zdi obytné budovy a podél stávajícího betonového květináče, v němž byly rovněž zasazeny rostliny.

K zakrytí nepříliš atraktivní opěrné stěny z betonových panelů, byly využity sukulenty a skalní trvalky s výjimečně malými požadavky. Druhy byly zvoleny tak, aby se zde nacházely rovněž kvetoucí rostliny. S časem se rostliny rozrostou a zcela přikryjí pohled na beton.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.