JAK VYBRAT OKRASNÉ STROMY NA ZAHRADU

Velmi často se stává, že se majitelé domů rozhodnou vlastními silami navrhnout prostor kolem svého domu.  Takové vlastnoruční návrhy na okrasné zahrady mohou jejich majitelům poskytnout spoustu legrace. Aby však bylo možné dosáhnout uspokojivých výsledků, a vychutnat si krásu zahrady, musíme mít při výběru na paměti několik pravidel.

moderni zahrada praha

Časté chyby při návrhu zahrady

Častou chybou, jakou dělají zahrádkáři – amatéři, je koupě náhodných rostlin. Mnozí z nich jdou jednoduše do obchodu a kupují ty rostliny, které se jim zalíbí, aniž by se soustředili na takové aspekty, jako je výsledná velikost a tvar rostlin, jejich požadavky na pozici a půdu, a v neposlední řadě jejich odolnost vůči mrazu. V důsledku těchto experimentů, mnoho rostlin nepřežije nejbližší zimu, nebo opadají kvůli neodpovídajícímu stanovišti. Často se stává, že se příliš hustě osázené rostliny po několika letech rozrostou tak, že musí být silně prořezány, nebo některé z nich úplně odstraněny.

Proč se svěřit do rukou zahradního architekta

Osoby, jež se chtějí vyhnout běžným chybám při návrhu zahrady, by měli svěřit svoji zahradu do rukou zahradního architekta, pro kterého jsou projekty zahrad každodenní příjemností. Díky tomu získávají jistotu, že budou správně vybrány rostliny s ohledem k podmínkám v zahradě. Náklady na projekt budou díky tomu mnohem nižší než náklady, které se bude objevovat každoročně vzhledem k dosazování nových rostlin namísto těch, které opadaly.

velka-zahrada-u-jezera-praha-rockandflowerstudio-navrh-zahrady-zahradniarchitektura-projekt-zahrady

Od návrhů po realizaci zahrad

Návrhy a realizace zahrad patří v dnešní době mezi široce nabízené služby, a to zejména v období od jara do podzimu. Tyto služby jsou stále více populární, protože si většina lidí začala uvědomovat, že stejně jako návrh interiéru, rovněž návrh okrasné zahrady u domu je lepší svěřit odborníkům.

Čím bychom se měli řídit při výběru vhodných rostlin:

  • Styl zahrady by měl být přizpůsoben, při návrhu zahrady, architektuře budovy, stejně jako bezprostředního okolí. K modernímu, minimalistickému domu nebudou dobře pasovat bujné barevné záhony, které nacházíme ve venkovských zahradách. K moderní architektuře budou pasovat, např. zahradní trávy, nebo geometricky tvarované ozdobené stále zelené rostliny. Nezapomínejte, že zahrada je nedílnou součástí domu a jeho rozšířením, proto by měl její styl navazovat na styl domu.
  • Kupujme tedy rostliny odpovídající podmínkám v zahradě a místu, ve kterém mají být vysazeny. Například při projektování zahrady na svahu je třeba zvážit omezený přívod zavlažování a omezenou možnost péče o rostliny. V takových návrzích využíváme rostliny speciálně určené pro takové lokality. Věnujte rovněž pozornost velikosti, jakou ve finále dosáhne zakoupená rostlina. Vybírajíc např. listnaté stromy do menší zahrady, je dobré volit raději druhy s menší korunou, čímž se vyhneme přílišnému zastínění otevřeného prostoru a oken.
  • Čemu se dále vyhnout při návrhu zahrady? Vyhýbejte se rovněž nadměrnému hromadění druhů a odrůd, což může vytvářet dojem „přeplnění“ kompozice. Sázíme raději rostliny ve skupinách po několika kusech, s ohledem na konečnou velikost rostlin.
  • Jehličnany jsou často vybírány, vzhledem na jejich stále zelené jehly a nenáročnost, jednak kompozice ze samých jehličnanů je příliš monotónní. Je tedy dobré ji trochu zpestřit okrasnými keři, která dodají nejen barvu, ale také zvýrazní proměnlivost ročních období, což často působivé velmi efektivně.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.