PROJEKTOVÁNÍ ZAHRAD

Projektování zahrad u rodinných domů bylo v posledních letech nejčastějším zadáním zahradních architektů z různých koutů České republiky. Stále více a více lidí žije v jednorodinných domech nebo vícegeneračních budovách, v souvislosti s čímž se stalo nutné navrhnout poutavě nejen interiér těchto domů, ale i jejich okolí. Projektování zahrady u rodinného domu vyžaduje neustálou spolupráci s návrhářem interiérů, tak aby spolu oba tyto prostory ladily vytvářejíc souvislý harmonický celek.

Projektování zahrad s přihlédnutím na preferovaný styl:

Projektování moderní zahrady

Jeden z nejoblíbenějších trendů v posledních letech. Souvisí to s moderní výstavbou, která v současné době povstává. Robustní vily nebo větší domy se stávají stále méně vídaným stylem v nové architektuře, a proto se také moderní styl zahrady stále více objevuje v nově vzniklých obytných zónách. Tento styl reprezentuje přede vším jednoduchost, minimalismus, jednoduché rozdělení prostoru a rostliny uložené v různé geometrické tvary ve spojení s ozdobnými trávami jež jsou mezi sebou zajímavě sladěny.

zahradni architekt praha, atelier zahradni architektury praha, navrh zahrady

Projekt naturalistické zahrady

V současné době zřídka vídaný styl, avšak o nic méně působivý. Návrhy a realizace zahrad v tomto stylu se aktuálně stává pro architekty a dodavatele zajímavým odbočením od dříve popsaného typu, a zároveň zajímavou výzvou. U tohoto typu prostorů je dobré využít velké množství rostlinných druhů propojených v zajímavých barevných kompozicích. Naturalistické zahrady se mohou objevit rovněž v případě moderních domů, ale v takových případech často malebné okolí pozemku určuje směr projektovaného prostoru.

zahradni architekt praha, atelier zahradni architektury praha, navrh zahrady

Jiným zajímavým projektantským tématem, jež vyžaduje rozsáhlé znalosti v oblasti optimálních technických řešení a výběru rostlin je…

…projektování zahrady ve svahu

Často se s ním potkáváme také u velmi moderních domů – v takové situaci jsou velmi vhodným způsobem na vyrovnání povrchu opěrné zdi vykonané z moderního materiálu, např. z architektonického betonu.. V zahradách naturalistický mohou být tyto stěny vytvořeny z přírodního kamene, např. břidlice. Není-li svah vysoký – můžete navrhnout rostlinné druhy rozrůstající se na jeho úbočí, které navíc svým kořenovým systémem stabilizaci půdy, čímž chrání před sesuvy půdy. Je dobré zvolit takové druhy, které nevyžadují mnoho práce, protože udržování těchto oblastí je mnohem obtížnější.

ogrod w stylu skandynawskim gdynia sopot trójmiasto gdańsk betonowa ściana nowoczesny ogród (3)

To co se nedávno stalo hodně populární, a pro zahradní architekty obzvláště atraktivní, protože se s tím váže vyšší úroveň zadání je projektování veřejných prostor. Tyto projekty vyžadují velkou zručnost a jsou spojeny s větší odpovědností, protože zeleň zde slouží všem obyvatelům. Velmi důležité při navrhování městské zeleně je jejich reprezentativnost a zároveň funkčnost, protože je často součástí pozemních komunikací.

Zeleň  se často stává vizitkou daného místa a má vliv na vnímání celého města. Zelené plochy v centrech měst jsou nedílnou součástí urbanistické studie celého městského centra. Architektura a dobře navržená zeleň dookola tvoří jeden harmonický celek.

Zahradni architekt praha

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.