NÁVRH ZAHRADY V HYSKOVĚ

místo: Hyškov    datum: 2018 rok      plocha: 400 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

PLAN

 

navrh priodni zahrady praha, zahradni architekt praha

POPIS KONCEPTU

Koncept zahrady v Hýskově je z velké části založen na návrzích architektů, vzhledem k tomu, že investoři nemají žádné zvláštní požadavky. Pokud jde o tvar zahrady, nechali volnou ruku návrhářům, očekávajíc, že navrhnou optimální řešení. Uvzhledněny zůstaly pouze určité prvky zmíněné zákazníky, které výrazně ovlivnily konečný tvar zahrady. Nejdůležitější však byl výhled na okolní krajinu a zejména na kopec, který je viditelný z oken denních prostor domu a tudíž i celého zadního plotu zahrady. To hlavně on rozhodoval p tom, kde budou vysázeny větší rostliny a kde se budou nacházet jednotlivé zóny zahrady

Navrhované rozdělení zón na zahradě má za úkol v relativně malém prostoru zahrady umístit všechny funkční prvky, jaké od zahrady očekávají její majitelé. Díky tomu, že se jedná o nevelkou plochu pozemku, povedlo se nám získat pocit zvětšení prostoru. Zahrada je také mnohem zajímavější, dynamická a s charakterem. Podařilo se nám rovněž získat správným způsobem pocit soukromí , díky oddělení a přikrytí   jednotlivých funkčních oblastí zahrady.

První zóna tvoří přední část, která bude určena především pro užitkové účely. Bude zde kryté parkovací místo pro auto, domek na nářadí, místo pro dřevo a prostor pro malý přívěsný vozík. Nezapomněli jsme rovněž na kontejnery na odpad, které zde také mají své místo. Přední část, je oddělená od zahrady velkým prostorovým prvkem – zahradní saunou. V ní investoři plánují přijímat klienty na masáže. Mezi saunou a přístřeškem vzniklo místo pro zeleň – jedno druhovou skupinou trav, které mají rády stíny, a listnatý strom s úzkou válcovitou korunou. Vše tvoří geometrickou zelenou skvrnu mezi jednotlivými prvky zahradní architektury.

Abychom zajistili soukromí majitelům a současně zajímavý pohled zákazníkům, bylo rozhodnuto umístit saunu v takovém místo, aby byl z jejích oken pohled na kopec. Osa pohledu je nastavena tak, aby byly rekreační a volnočasové části zahrady jednak přikryté. Mezi saunou a domu se nachází vstupní branka, která vede z přední části do zahrady. Od brány, až na terasu vedle obývacího pokoje vede žulová stezka.

V blízkosti sauny, v západní části zahrady se nachází rekreační zóna – zde byla ponechána největší plocha trávníku s pravidelným tvarem. V tomto místě budete možné aktivně trávit čas a jíst ovoce z ovocných keřů, které obklopují trávník.

Od rohu domu začíná odpočinková a dekorativní část zahrady. Je rozdělena do dvou menších částí, které jsou však vzájemně propojeny. V této části budou majitelé trávit většinu času. U východu z obývacího pokoje byla navržena velká terasa, postavená jednak atypicky, kolmo k budově – čímž vytváří efekt mola. Terasa je obklopena rostlinnými záhony. Vzhledem k nutnosti ukrýt studnu v nich byla umístěna mísa na vodu. V blízkosti budou rovněž dřevěné květináče na zeleninu a bylinky. Místo je navíc přikryto prolamovanou, dřevěnou stěnou.

Z terasy se nám nabízí krásný výhled na kopce a jeho okolí, a větší rostliny, nacházející se v rozích pozemku tvoří jakýsi rámec, zvýrazňující pohledu. K terase vede žulová stezka, za kterou se podél domu nachází další záhon s květinami složený z druhů kvetoucích ve fialovými odstínech.

Hlavním místem odpočinku v zahradě je bazén a malá terasa vedle něj. Bazén se nachází v rohu a je obklopen vodními rostlinami. V této části zahrady bude vysazeno větší množství okrasných trav. Díky tomu získáme efekt lehkosti a tráva zajistí, že bazén více splyne s okolím. Za účelem dodatečného oddělení bazénu od sauny, ve které budou přijímáni zákazníci, bylo rozhodnuto o vysazení několika hustých keřů, pod kterými budou vyrůstat středně vysoké ozdobné trávy.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.