MODERNÍ ZAHRADA PRAHA – JINONICE

místo: Praha    datum: 2018 rok      plocha: 715 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

ZAHRADNÍ ARCHITEKT PRAHA- rockandflower-studio-Praha-studie-zahrady

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada v Praze se vyznačuje velmi zajímavým tvarem. Nachází se na dvou úrovních, což mělo významný vliv na tvar projektové koncepce, která byla provedena na základě pokynů investorů, s využitím nápadů a řešení krajinářského architekta.  Vzhledem k rozdílu v úrovních můžete ve skutečnosti mluvit o dvou nezávislých zahradách, které však mají společné prvky, které je propojují, díky nimž je zachována konzistence celé oblasti.

Dolní část má dvě funkce a je rozdělena na dva menší zahradní prostory. Značnou část zabírá betonový vjezd do garáže. Vzhledem k tomu, že jsou garážová vrata posunuta ve vztahu k bráně, vznikla šikmá linie, která se ukázala jako skvělá základna pro vymezení kompoziční linie. Betonový vjezd je rozdělen na menší moduly. Byly použity dvě šířky desek – velké, které slouží současně jako stezky vedoucí z jedné části zahrady do druhé a ke vstupnímu schodišti a užších panelů, které vyplňují volný prostor. Mezi deskami byla navržena drobná čedičová drť, díky čemuž budou desky výraznější a současně nepůsobí dojmem monolitické betonové podlahy.

Na pravé straně vjezdu se nachází část budovy – je zde bazén a kancelář, ve které majitelka zahrady – návrhářka interiérů bude mít vlastní dílnu. Prostor mezi betonovým vjezdem a stěnou domu je vyplněn rostlinami – nacházejí se zde levandule a šalvěje, stejně jako dekorativní trávy s trpasličí borovicí. U každé skupiny rostlin je plánován rozvětvený keř, který na jaře pěkně kvete a na podzim nabere intenzivní, teplé barvy. Navíc, u vchodu do bazénu je místo k posezení s moderními, lehkými bílými židlemi, které budou vypadat hezky na pozadí dřevěné fasády.

Levá strana vjezdu zaujímá polovinu dolního prostoru a je určena výhradně pro zeleň. Hranice mezi vjezdem a zahradní částí tvoří vodní prvky z oceli Corten, jež je charakteristická tím, že se pokrývá rezavým povlakem, díky čemu mají tyto prvky oranžovou barvu. Jedním z prvků bude podlouhlý rybníček a druhým vodní nádrž se stěnou s vodním odtokem. Před vodními prvky, ze směru vjezdu navrženo velké skupiny okrasných trav. Jsou mezi nimi rozvětvené keře – stejné druhy, které rostou na druhé straně.

Zahradní část je ohrazena před sousedy pomocí střižených habrů. Geometrické stromy jsou osázeny podél plotu a pod nimi je místo pro dekorativní rostliny. Jedna strana bude pokryta skupinou trav, druhá – skupinou trvalek určených do stínu. Další clonou bude dřevěná stěna z panelů a živý plot z tisu.

Hlavním místem v této části zahrady bude štěrkový plácek. Na něm je naplánovaná dřevěná lavička z dubového dřeva a dřevěná konstrukce pro houpačku a závěsné sedačky. Uprostřed se nachází trávník.

Vstup do domu a zároveň do druhé části zahrady, nacházející se na jiné úrovni tvoří schody ukryté mezi stěnami z gabionů. Vznikl tak zajímavý tunel, který bude po setmění osvětlen. Na vrcholu schodů, vpravo je naplánována kompletní reorganizace zeleně. Ve čtvercovém prostoru bude dominantním akcentem bříza, která bude obklopena nízkými jalovci a trávou. Strom bude osvětlený.

Od předních dveří se můžeme dostat do zahrady po stezce „balkonu“, která je vytvořena z betonových dlaždic. Cesta vede podél dřevěné terasy, prakticky k samému plotu. Na jejím konci se nachází další bříza.

Terasa je hlavním místem pobytu členů domácnosti během sezóny. Byla zvětšena na maximální velikost. Pro zajištění soukromí a přikrytí pohledu od sousedů podél plotu byly navrženy dřevěné panely a před nimi analogicky, ke spodní části – geometricky střižené habry, pod nimiž je velká skupina dekoračních trav.

Hlavní část zahrady vytváří svého druhu zelenou střechu – pod ní je budova s ​​bazénem a kanceláří. Vzhledem k nízké organické vrstvě v této části zahrady – většinu tvoří trávník. Rostliny byly přemístěny maximálně na okraje, kde se již nachází stálý půdní podklad. Stejně jako v dolní části zde bylo navrženo místo pro posezení. Jedná se o štěrkový plácek, na kterém je umístěna stejná lavička jako dole. Je zde rovněž místo pro malé ohniště. Nechybí zde ovocné keře – maliny a borůvky rostoucí mezi břízami.  Podél plotu budou za lavičkou budou zasazeny vysoké trávy, které mají chránit před pohledy sousedů. Vedle, v květináči z oceli Corten nasazeno rozrostené ovocné keře, stejné jako v dolní části. Před nimi se objevila menší skupina rostlin, která odděluje květináče od trávníku.

Největší rozmanitost rostlin se nachází v blízkosti terasy. Jedná se o směs bujných trvalků v odstínech bílé a fialové. Rostou mezi břízami a ozdobnými travinami a po celý rok budou těšit zrak.

Na druhé straně terasy, těsně za letní kuchyní, která budou vybrána majiteli,se bude nacházet větší skupina rostlin – včetně krásně kvetoucích hortenzií, jehličnatých borovic nebo lehké trávy. Vše zvýrazňuje bříza. Hned vedle navrženo místo pro zahradní sprchu, která je ukrytá v rostlinách. Na její druhé straně roste černá borovice, která již byla na pozemku. Aby byla plně přizpůsobena projektu, byla obsázena nízkou trávou a ozdobena dekorativním osvětlením.

Zadní část oplocení je z větší části přikryta dřevníkem. Vedle ní, v jediném volném prostoru se bude nacházet skupina dekorativních trav.

Roh pozemku je určen jako místo pro psí kotec. Je lehce ukrytý za černou borovicí, který je symetrická k existující borovici. Pes bude mít klidné, chráněné místo s výhledem na vstup do domu.

Celá zahrada byla navržena tak, aby spojovala zároveň lásku majitelů k přírodě, jak rovněž moderní charakter obytné budovy. Moderní charakter však v tomto případě neznamená, že zahrada nemůže být útulná.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.