15 OTÁZEK PRO ZAHRADNÍHO ARCHITEKTA

1. Čím je vaše práce – zahradních architektů
Provozujeme firmu, která se zabývá projektováním a zřizováním zahrad a zelených městských prosotor, stejně jako všemi záležitostmi souvisejícími s touto problematikou.

2. Jaká je podle vašeho názoru současná role zahradního architekta?
Je to určitě velmi důležitá role, protože úkolem zahradního architekta je navrhnout, uspořádat a vytvořit prostor, ve kterém všichni žijeme a který nás obklopuje každý den tak, aby byl estetický, praktický a především funkční.

3. Mnoho lidí nespojuje návrháře zeleni s inženýry, ale spíše s umělci nebo humanisty. A jak to je podle vás?
Zahradní architekt by měl mít vlastnosti každého z nich … V naší práci oceňujeme přesnost a péči o každý detail, což je vidět v našich projektech. Někdy šílíme při dokončení některých detailů návrhových řešení, což z nás do jisté míry dělá inženýry. Nicméně, máme duši humanisty / umělce, protože naše práce vyžaduje širokou představivost – často trochu šílenou.

Podívejme se blíže na projekty domovních zahrad a několik otázek souvisejících se zakládáním zeleně pro soukromé investory:

4. Za prvé, jak vypadá celý proces založení zahrady?
Založení zahrady s sebou nese celý proces činnosti, a proto začíná od návštěvy projektanta v terénu a rozhovorem s investorem prostřednictvím návrhu konkrétních řešení prezentovaných ve formě koncepčního projektu. Další práce zahrnují vytvoření technické dokumentace, na jejímž základě může být projekt implementován – krok za krokem.

5. Jak dlouho trvá založení zahrady od začátku?

Za prvé: PROJEKT ZAHRADY

Prvním krokem je vytvoření koncepčního projektu, který se poté upraví podle přání zákazníka. Po přijetí konceptu je během 2-3 týdnů vytvořen závěrečný projekt – podrobná technická dokumentace.

zahradní architekt praha, navrhovani zahrad praha, navrh zahrady

Za druhé: REALIZACE ZAHRADY

Čas, který bychom měli věnovat realizaci projektu, závisí na velikosti pozemku a složitosti samotného projektu. Obvykle se pohybuje od několika dnů s velmi malými pozemky až po několik měsíců na velkých a složitých površích.

architekt krajobrazu poznań - projektowanie ogrodów - projekty ogrodów - nowoczesny ogród

6. Existuje něco takového jako sada rostlin „povinných“ do každé zahrady?
V současné době máme k dispozici řadu druhů a odrůd rostlin, díky čemuž je možné realizovat i velmi originální projekty.
Takže spíše neexistuje žádná „povinná sada rostlin“, která se musí objevit v zahradě – vše závisí na individuálních preferencích klienta, podmínkách prostředí a navrženém stylu – slučitelném se stylem domu a interiéru.
Vidíme však, že některé rostliny se v zahradách opakují obzvlášť často.
Velký význam mají stále zelené rostliny (okrasné po celý rok) jako tisy, jalovce nebo zimostrázy. Stále častěji se setkáváme s ozdobnými travami – ozdobnice, kostřavy, jež tvoří lehký základ a pasují jak do moderních, tak naturalistickým zahradních projektů.
Všechny rostliny používané v moderních zahradách mají společný rys – maximální estetiku s minimální péčí. Samozřejmě, neexistují rostliny, které nevyžadují žádnou péči, ale správným výběrem druhů ji můžeme výrazně omezit.

7. Jaký projekt je pro vás jednodušší – modifikace v již existující zahradě nebo vytvoření tohoto prostoru od začátku – kdy se stavba obytné budovy na samém začátku?
Obecné pravidlo zní: čím dříve, tím lépe. Nejlepší je pomyslet o zahradním projektu v počáteční fázi stavby domu, nebo dokonce během o jeho projektování.
Mnoho našich klientů se rozhoduje pro změnu stávající zahrady, což je pro návrháře mnohem komplikovanější než navrhnout zahradu od začátku. Je totiž nutné provést inventarizaci stávajícího stavu a přesnou a časově náročnou analýzu zdravotního stavu stávajících druhů.

8. V jakém stylu projektujete zahrady?
Styl zahrady, ve kterém se projekt provádí, není předem určen a často souvisí s architekturou budovy nebo stylem, v jakém je navržen interiér – v souladu s preferencemi investorů. Námi projektované zahrady zahrnují styl moderní, naturalistický, klasický nebo lesní. Neomezujeme se na jeden z nich.

9. Dá se říci, že máte svůj vlastní styl zahrady, na jehož základě vznikají nové návrhy?
Jak jsme již zmínili, neomezujeme se na jeden styl a každý z našich projektů se vyznačuje individualitou. V moderních projektech se však cítíme určitě lépe.

10. Jsou klienti schopni pochopit vaše představy na základě prezentovaného projektu?
Abychom dali klientovi možnost poznat, jak bude vypadat jeho zahrada za pár let, tvoříme pro každý projekt také počítačové vizualizace nebo virtuální procházky – umožňující snadné představení navrženého prostoru reálným způsobem – snadno čitelným i pro osoby s malou prostorovou představivostí.

11. O jaké prvky prosí zákazníci nejčastěji?
Obvykle nejčastějším prosí, aby navrhované rostliny byly snadno udržovatelné a nevyžadovaly monoho práce. V dnešní době je pohodlí z důvodu nedostatku času a domácích povinností často velmi viditelným aspektek ve většině domácností.

12. A jaká byla nejdivnější věc, o jakou zákazníci poprosili?
Těžko si momentálně vzpomenout, co nejdivnějšího jsme projektovali, ale pamatuji si, že u jednoho moderního městského projektu zákazník přišel s myšlenkou, mít obilí v nejreprezentativnější části oblasti

13. Existuje styl zahrady, v jakém nejčastěji projektujete zahradu?
V současné době převládá moderní stylistika zahrad, ale souvisí to s tím, že naši zákazníci jsou především zákazníci, kteří právě kupují dům, a ten často postaven v moderním stylu, který svým způsobem předurčuje styl okolí a je zároveň v souladu s vkusem investorů.

14. V jakém období jsou většinou vaše telefony rozpáleny do červena v souvislosti s otázkami ohledně projeků?
Nejčastěji zákazníci volají na jaře, nebo spíše od jara do podzimu, kdy počasí za okny láká lidi k tomu, aby trávili čas venku, zákazníci často uznávají, že by stálo za to postarat se o venkovní prostor domu, v němž mnohem raději tráví volný čas.

15. Mnoho společností uvádí v reklamách, že při realizaci – je projekt zdarma, co soudíte o takové myšlence?
Jak vidíte, v naší nabídce nemáme žádný takový slogan, a to jen proto, že je to čisté podvádění zákazníků – ve skutečnosti se totiž náklady na projekt později rozdělí do ceny realizace. My oddělujeme fáze projektování a realizace tak, abychom nenutili své klienty k výběru naší společnosti k samotné realizaci. Samozřejmě, jsme rádi, pokud můžeme vlastní projekty sami vykonat, ale v takovém případě černé na bílém představujeme cenovou prezentaci projektu a realizace a podrobně rozpisujeme jednotlivé etapy práce.

Zahradní architekt Robert Kaźmierczak

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.