RODINNÁ ZAHRADA NA PRAZE 9

místo: Praha    datum: 2018 rok      plocha: 670 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

 

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Koncept zahrady byl založen na pokynech Investora, který zcela jasně definoval svá očekávání. Seznam však nebyl příliš dlouhý, takže studio Rock & Flower mělo spoustu možností při vytváření konceptu.

Tvar domu a tvar pozemku jsou velmi typické – nejsou zde neobvyklé tvary ani úhly jež by stály za pozornost. Samotná budova je velmi jednoduchá, nekomplikovaná a zbavená zajímavých prvků. Díky tomu bude možné dům snadno zapojit do zahrady, která se stane hlavní dekorací celého pozemku.

Abychom všemu dodali trochu „charakteru“, zahrada byla rozdělena na 3 části. Podíl vytváří dynamicky vedená linie, která tvoří tvar elipsy. Rozděluje nám hlavní části pozemku do dvou zahradních prostor – hlavní zahradu – dekorativní a užitkovou.

Největší část zabírá hlavní zahrada. Je na ni výhled z terasy vedle obývacího pokoje. Sedíc na ní, vidíme velmi dobře všechny rostliny a nejzajímavější prvky. Velkou plochu trávníku obklopují ozdobné rostliny, keře a na určených místech je chráněn listnatými stromy.  Dynamický tvar je zdůrazněn pásovou výsadbou z rostlin stejného druhu.

Na levé straně je velký záhon s kvetoucími trvalkami, včetně velkého množství levandule a šalvěje. Za nimi se nacházejí „zástěny“ z ozdobných trav, které uzavírají prostor hlavní zahrady, a navíc jemně zdůrazňují rozdělení do dvou zahradních místností a je díky nim také víc viditelný neobvyklý tvar zahrady. Mezi travami byl vytvořen přechod z železničních pražců, které majitelé vlastnili na zahradě. Byly umístěny do štěrku velmi nepravidelným způsobem, díky čemuž je cesta ještě zajímavější.

Na jižní straně byla vytvořena skupina listnatých stromů – jejich úkolem je vytvoření vyššího patra rostlin, které mají zlepšit podíl zahrady ve vztahu k obytné budově a poskytnout zástěnu před sousedy. Druhá skupina stromů je na druhé straně hlavní zahrady – u vjezdu. Stromy budou osvětleny atmosférickými světly.

V blízkosti budovy byla na rozšíření příjezdové cesty z betonových kostek zavedena malá skupina nízkých rostlin – keřů a bylinek. Dominantním prvkem je rozvětvený keř, který na podzim atraktivně mění barvy.

V celém prostoru jsou navrženy rostliny, které jsou zajímavé po celou vegetační dobu a také zimou. Dekorací bude nejen květy, ale také listy, jejich struktura a barvy.

Druhá část zahrady je částí užitkovou. Zde se soustředí atrakce zahrady. „Zavřený“ za stěnou trav prostor, obsahuje ohniště, překážkovou dráhu ze stromových kmenů zakopaných v zemi a velkou konstrukci pro houpačku a zahradní houpací síť.

Pro Paní domu je zde místo pro ovocné keře, ovocný stromek a velký vyvýšený záhon pro borůvky.

Bylo nutné prodloužit terasu a navrhnout ergonomickou příjezdovou cestu ke garáži „úschovně“. Byla vytvořena rampa, která je na jedné straně obklopena velkým záhonem pro jahody. V její blízkosti se nachází volně stojící nádrž na dešťovou vodu. Výška terasy by měla být přizpůsobena stávající.

V užitkovém zahradním prostoru je také poměrně velký dřevník s lehkou, jednoduchou konstrukcí, který se nachází na prodloužení živého plotu z habrů. Jeho úkolem je zakrýt neatraktivní pohled na sousední pozemek.

Do poslední části zahrady, která se nachází u hlavního vchodu do domu, se můžeme dostat z užitkové části díky stezce z kamínků, která spojuje přední stranu se zadní částí zahrady.

V přední části bylo omezeno množství ozdobných rostlin na minimum. Je to místo, které je většinu dne ve stínu, takže druhy rostoucí na tomto místě jsou tolerantní k podmínkám slunečního světla.

Na přední straně byla navržena dřevěné clony na odpadkové koše. Mají velmi lehkou a otevřenou strukturu. Malý trávník byl obklopen živým plotech z tisů a na jednom fragmentu byly navrženy dekorativní trávy. Tis také určuje prostor pro kompostér. Zelená plocha je velmi jednoduchá a nekomplikovaná, protože v budoucnosti majitelé uvažují o výstavbě krytého parkovacího místa.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.