Jak si krajinný architekt radí se svahy v zahradě?

Mnozí z nás, kteří budují nebo kupují dům postavený na svahu, se obávají, že z tohoto prostoru bude obtížné vytvořit zajímavou a funkční zónu kolem domu. Naprostý omyl! Svah v zahradě by měla být považován za součást malé architektury, ne jako překážka – a pro krajinné architekty je to zajímavé designové vyznání, kterého se ochotně chopí rozvíjejíc zároveň své profesionální ambice.

zahradni architekt praha
OD ČEHO JE NUTNÉ ZAČÍT?

Projektování zahrady ve svahu stojí za to začít přesným měřením rozdílu v úrovních terénu. Na nich totiž bude záviset počet sklonů, nebo výška a počet opěrných zdí a schodů. Známe-li míru sklonu, můžeme plánovat, ve kterých místech vytvoříme ploché povrchy, kde můžeme například vytvořit trávníky nebo ploché terasy, ve kterých ponecháme strmé svahy nebo zavedeme opěrné zdi z materiálů pasujících k preferovanému stylu.

OSÁZENÍ BOKŮ SVAHŮ

Nejčastějším způsobem, úpravy svahů s jakým se setkáváme je jejich osázení různými odrůdami plíživých jehličnanů a listnatých rostlin. Na slunných svazích jsou ideální vřesoviště v podobě velkých barevných skvrn prolomených nízkými duhy jehličnanů.

Jiným způsobem jsou, charakteristické zvláště pro horské krajiny – skalky. V tomto případě nehromadíme kameny rovnoměrně, ale tak aby připomínaly přírodní skalní útvary. Mezi kameny sázíme barevné trvalky, které upřednostňují suchá místa – výběr takových druhů je opravdu široký – od zelených rozchodníků až po rozkvetlé druhy kakostu nebo tařinky.

zahrada ve skandinávském stylu, zahradní architekt praha

Na svazích byste se měli vyhnout zakládání trávníků , vzhledem k obtížnosti sekání. Není vhodné rovněž používat rostliny, které vyžadují častou a složitou péči –  v šikmé oblasti je to docela náročné.

OPĚRNÉ STĚNY – ALTERNATIVA PRO STRMÉ SVAHY

Často unikáme stavění stěn, protože z neznámých důvodů existuje předsudek, že se přirozená zahrada stane příliš uspořádanou a umělou. Ve skutečnosti však nic tak nedodá zahradě kouzlo, jako správně zvolené dekorativní prvky malé architektury. Konec konců, stěny nemusí být, jak by se na první pohled zdálo – zděné. V lesních a přírodních zahradách budou stejně dobře vypadat polní kameny různých velikostí nebo různé druhy břidlic – materiálů na trhu existuje obrovské množství. Na trhu jsou dostupné také desítky hotových řešení – kamenné bloky, palisády, imitace cihel atd. V moderních zahradách vypadají perfektně rovněž stěny vytvořené ze surového betonu – zvláště když je jeho surovost přelámána měkkou travnatou vegetací.

KDYŽ UŽ STĚNY – TAK I SCHODY

V zahradě na svahu se neobejdete bez schodů. Pamatujte, že schody by měly mít mírný spád, který umožní stékání vody. Schody jsou většinou budovány ze stejného materiálu jako opěrné stěny – tvoříc tak souvislý celek a vpisujíc se do charakteru naší zahrady.

Stěny, schody, sklony v zahradě – nebojme se jich, díky nim se může stát, že se zahrada, o které jsme si dříve mysleli, že z ní nic hezkého nelze vytvořit – změní v prostor, který předčí naše očekávání – zejména zvýrazníme-li tyto prvky správně zvoleným osvětlením.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.