MODERNÍ ZAHRADA S VÝHLEDEM NA PROKOPSKÉ SKÁLY

místo: Praha    datum: 2018 rok      plocha: 140 mkw
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

projektovani zahrad praha

 

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Navrhujíc prostor malé zahrady u domu, jedním z hlavních cílů bylo – zvětšit prostor bytu o další „místnostmi“, které budou využívány během sezóny.

Zahrada má být prostorem pro relaxaci, zábavu a místem setkávání s přáteli nebo rodinou. Z tohoto důvodu byl celek rozdělen do několika zón, díky nimž má i tak malý prostor zajímavý program, je dynamický a atraktivní a každý si v něm najde své místo.

Celý prostor je rozdělen jasně definovaným prostorem terasy a zahradní částí. Pocit rozdělení byl navíc zjevný vzhledem k výškovým rozdílům mezi zahradou a terasou. Majitelé prosili o propojení obou zón, jek jen to bude možné, při současném zachování jejich odlišného charakteru. Zkonstatovali jsme tudíž, že terasa s balkonem bude částí určenou ke stolování a pro děti, zatímco dolní část zahrady bude tvořit prostor pro relaxaci a odpočinek.

Na terase, která je navíc rozdělena na skutečnou terasu a balkon, bylo použito několik prvků, díky nimž se stala rozhodně atraktivnější. Prostor před vchodem je místem, kde se budou nacházet dvě designová zahradní křesla a malý stolík „na kávu.“ Vedle nich budou květináče – větší z Corten oceli, ve kterém bude zasazen zahradní bambus a menší – modrý, více dekorativní s menší rostlinou.

V rohu domu budou umístěny velké, ozdobné zahradní lampy, které by mohly mít mírně orientální charakter. Doplněním kompozice bude malý květináč s rostlinami.

Na hlavní terase bude místo pro stolování. Bude zde umístěn velký pohodlný stůl a dvě lavičky. Celkem by se do tohoto prostoru mohlo vlézt od 6 do 8 osob. Vedle, pod stěnou může stát gril, který by měl být v době používání přenesen hlouběji do zahrady, aby kouř neznečišťoval fasádu. Za grilem bude ocelový květináč Corten s vysokými trávami. U okna dětského pokoje bude volný prostor pro dceru majitelů. Místo domku, který je standardem prakticky v každé zahradě, bude jeho roli plnit pěkné, jemné týpí. V rohu terasy budou 2 květináče z Corten oceli – v jednom bude vysazen malý stromek, v druhém nižší stálezelené rostlin.

Zahradní plocha byla zvýšena o 20 cm. Díky tomu bude snížen pocit izolace obou prostorů. Rozdíl ve výšce mezi terasou a zahradou bude 20 cm, což je výška jednoho schodku.

Hlavním místem v zahradní části bude kompozice zděných květináčů, ke kterým bude zamontována dřevěná lavička. V jedné části se lavička rozšiřuje a vytváří lehátko. Nad místem k posezení bude postavena pergola, která toto místo lehce zastíní.

Za lavičkou bude na jedné ze stěn květináče zamontována dekorace z Corten oceli s vyřezanými orientálními vzory (stejné vzory byly použity jako dekorace v ložnici). Tento prvek bude sloužit zároveň jako záclona před sousedem.

Dominantou prostoru bude červený palmový klon zasazený do největšího květináče. Intenzivní barva listů vynikne na pozadí gabionové stěny a bambusů, které budou vysázeny podél celé severní stěny zahrady. Večer bude podsvícený.

Vedle terasy se nachází také poměrně velký, zděný květináč, jehož výška je stejná jako plocha terasy – díky čemuž tvoří dojem, že jsou rostliny vysázeny na terase. Uvnitř bude kompozice zimostrázů, střižených do tvaru koulí různých velikostí.  Z rohu tohoto květináče bude vycházet dřevěná konstrukce – tvořící rám, vyhlídkové okno na okolí. Na horním nosníku je plánováno umístit houpačku pro dítě, a do budoucna možná i další prvky, pokud budou chtít majitelé něco změnit. Pod houpačkou se bude nacházet drobný štěrk.

Podél oplocení s otevřenou vyhlídkou budou vysázeny nízké ozdobné trávy – budou tvořit skupinu rostlin střední výšky (měly by zakrýt kovové oplocení). Budou tvořit dojem, že zahrada je napojena na okolní oblast a fyzický plot neexistuje.

 

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.