EKOLOGICKÁ ZAHRADA

EKOLOGIE se stává stále populárnější. Tento trend je rovněž viditelný v projektech zakládání zelených prostor a soukromých domácích zahrad.

V posledních letech zaznamenáváme trend vyváženého projektování. Vzniká množství elastických a ekologických projektů, které zohledňují environmentální podmínky pro zlepšení kvality městského a přírodního prostředí.

Prvořadým cílem při krajinném designu je zachovat a udržovat přírodní hodnoty prostředí a minimalizovat jejich zdroje – například spotřebu vody.

V zahradách můžeme použít recyklované materiály (např. železniční pražce, které fungují dobře jako stezka v lesní zahradě), propustné plochy, zavlažující půdu, rostliny odolné proti nedostatku vody a solární panely, například pro osvětlení zeleně. Představená řešení jsou příznivá k přírodě, mají příznivý vliv na životní prostředí a šetří vodu a elektřinu.

Níže uvádíme několik jednoduchých pravidel pro vytvoření zahrady v souladu s ekologií:

Použití přírodních materiálů:

Ekologická zahrada je zahrada, v níž dominují materiály získané přirozeně nebo z recyklace. Nejoblíbenějším „ekologickým“ materiálem je bezesporu dřevo užívané na terasách, střechách nebo ve formě malé zahradní architektury. Povrchy stezek mohou být doplněny drobným drceným kamením nebo pískem. Větší kamenné bloky nebo břidlice jsou ideální pro stavbu zdí a skalek a kompozice balvanů dokonale odráží skandinávský styl zahrady.

ekologicka zahrada

 

Úspora  a opětovné použití dešťové vody :

  • Sběr vody pro nádrží, které lze umístit pod zemí aby nenarušovaly estetiku. Voda z takové nádrže je ideální pro zavlažování zelených ploch – pomocí automatického zavlažovacího systému.
  • Navrhování povrchů propustných pro dešťovou vodu přispívá k doplnění zásob podzemních vod a zlepšení půdních podmínek – a tím k menšímu využívání tekoucí vody.
  • Výsadba rostlin s malým nárokem na vodu, aby se snížilo množství vody určené k zavlažování zahrady. Existuje mnoho takových druhů a nejoblíbenější jsou jehličnaté keře, jako je borovice kleč nebo jalovec, který bude vypadat skvěle jak v moderních nebo lesních zahradách, stejně jako v městských parcích.
  • Zmenšení travnaté plochy na pozemku za účelem úspory vody potřebné k zalévání. Lidé stále častěji odcházejí od velkých travnatých ploch v zahradách, které kupodivu vyžadují větší námahu v údržbě. Alternativními řešeními jsou půdoochranné rostliny nebo štěrkopískové plochy, které jsou ideální jako povrch pro rekreační oblasti. Často vidíme zahrady, ve kterých není trávník vůbec – tyto prostory jsou nejen účinné, ale i ekologické.
  • Úspora vody vysazujíc rostliny podle jejich požadavků na půdní a vodní podmínky. Před zahájením projektových prací stojí za to věnovat pozornost půdním podmínkám, které v zahradě převažují. Zahradní architekti zvolí rostlinný materiál, který si dokonale poradí na suchých půdách, takže není třeba používat kolosální množství vody pro zavlažování.

Využívání sluneční energie:

pro vytápění domu a osvětlení zahradní části. V současné době existuje široká nabídka solárních lamp, které vyhovují jak moderním, tak tradičním předpokladům. Kromě toho blízkost velkých stromů podporuje snížení nákladů na vytápění v zimě a také chladí dům v létě – zabraňují nadměrnému ohřívání omítek. Při výběru pozemku a umístění domu na něm stojí za to věnovat pozornost správné expozici vzhledem ke světovým stranám, aby se maximalizovalo využití sluneční expozice.

Dalším stále oblíbenějším projevem ekologie, se kterým se setkávají projektanti je chuť založit si své vlastní – dokonce i malé – zeleninové záhonky s bylinkami a ovocem – samozřejmě, při použití pouze přírodních hnojiv.

Existuje mnoho firem z oboru krajinné architektury, jejichž ideou je projektování v souladu s přírodou. Jedním z nich je TURENSCAPE – se sídlem v Číně, jejichž hlavní myšlenkou v projektování je „příroda, člověk a duše v jednom“. Jedná se o přední firmu v oblasti ekologického projektování v Číně. Projektanti vytvořili množství dobrých prací obnovující poškozené nebo degradované krajiny. Jejich projekty se opírají na problémech životního prostředí a snaze jeho rekonstrukce, jak rovněž společenský aspekt s ohledem na správné využití oblasti.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.