PRAHA 4, VÍCEÚROVŇOVÁ ZAHRADA S BAZÉNEM

místo: Praha 4    datum: 2019 rok      plocha: 890 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

zahradni architekti praha

Projekt zahrady byl vytvořen dle přání klientů a na základě seznamu preferencí a předpokladů, který byl spolu s nimi společně sestaven. Ideou je vytvořit krásnou a zároveň plně funkční moderní zahradu navrženou tak, aby odpovídala vkusu klientů a korespondovala i s celkovým řešením interiérů.  Zahrada je dvouúrovňová, řešila se odděleně dolní a horní část. Zároveň je rozdělena do několika „sfér”, z nichž každá má jinou funkci a každý si tak bude moci najít to své. I díky tomu je zahrada zajímavá a neobvyklá – dokonale tak splňuje dva základní předpoklady dobře řešeného prostoru – její uživatel se v ní cítí bezpečně a přitom je pro něj atraktivní a vždy může objevit něco nového.

V dolní části se nachází garáž, parkoviště a vstup do domu. Vjezd do garáže a na parkoviště je tvořen zpevněným povrchem. Tato část je oživena květinovým záhonem a vysázenými tvarovanými stromy. Zeleň tak vytváří přirozenou bariéru proti ulici, jejímu ruchu, a poskytuje příjemný, intimní prostor pro posezení před domem. Výběr rostlin je pečlivě volen tak, aby květiny ladily ve fialové a bílé a zahrada tak působí příjemně klidným dojmem.

Horní zahrada je s tou před domem spojena stupni schodiště, kolem kterého se rozprostírá pás trávníku a plot, porostlý břečťanem. Kolem zahradního domku doprava a otevře se pohled na terasu. Dlážděnou cestu lemují tvarované stromy a stínomilné rostliny pod nimi. Je zde také navržen zahradní domek

Nižší terasa je výrazně větší. Hlavní část rodinného života v zahradě se uskuteční právě tam. Ve výšce cca 40 cm je plánován prostor pro pohodlnou pohovku a zajímavá křesla. Vedle nich je v blízkosti hranice se sousedem umístěn vodní prvek – zvuk padající vody navíc vytvoří zvukovou izolaci. Mezi dvěma terasami byl navržen zděný květináč, který bude částečně základem dřevěné stěny. Na jedné ze stran květináče vznikne rovněž polička pro postavení zahradních dekorací, jako jsou lucerny nebo polštáře.

Útulnost terasy je dána především její polohou – prostor je otevřený, nijak stísněný, s dostatkem světla a výhledu na horní části zahrady, ale také je dostatečně oddělený, aby tvořil soukromý, zastíněný a příjemně tak kombinuje obě vlastnosti, které mají podobné kouty mít – uzavřenost a soukromí ale přitom dostatečný rozhled a spojení s okolím. Zajímavý kontrast navíc tvoří krb a proti němu vodní prvek – vodopád ze zídky, která terasu lemuje.

Kolem krbu lze po cestě z betonových desek vysypaných štěrkem projít na přední terasu, vlastně zelenou střechu garáže. Posadit se lze jak na masivní lavici, tak na židličcích u malého stolku před proskleným francouzským oknem. Levandule a další rostliny pak prostor krásně provoní. V rozích terasy jsou v květináčích vysázeny muchovníky.

Další patro zahrady je navrženo tak, aby sloužilo pro zábavu i relaxaci. Nachází se zde bazén s dřevěnými lehátky na terase, zastíněný směrem k domu stříhaným habrovým plotem a od schodiště vysázeným zimostrázem. Na trávníku pod borovicí stojí upevněna na dřevěných kůlech závěsná síť, ideální pro relaxaci a odpočinek ve stínu. Květinová výsadba drží jednotné fialovo-bílé ladění. Trávník kolem houpací sítě tvoří prostor pro další aktivity nebo dětské hry. Jednoduché, elegantní a minimalistické posezení je z jedné strany kryto porostem bambusu. U ohniště se dá posadit na masivní dřevěné lavice a vychutnat si výhled o další „patro výš” a na velké truhlíky s výsadbou bylinek.

Od této úrovně zahrada dále stupňovitě stoupá a víceúrovňové tak řeší specifika terénu. Z terasy u bazénu vedou bílé schody na další patro zahrady, určené pro klidné setkávání. Schody se poté proměňují v bílé betonové desky, zapuštěné v trávníku. Pod borovicí stojí další posezení a nad bazénem se nachází ohniště.

Po schodech nahoru „bílým svahem” tvořeným betonovými stupni a především zvolenou výsadbou okrasných travin. Na nejsvrchnější terase stojí „fitness zona” ve stejném jednoduchém, čistém a minimimalistickém provedení jako další mobiliář zahrady. Prvky vybavení fitness zony tvoří houpačka, hrazda určená k posilování a do země zabudovaná malá trampolína.

Pro dětské hry slouží lezecká stěna a skluzavky, zabudované přímo do svahu. Klouzačky jsou v zahradě dvě, jedna z terasy s fitness zonou dolů k bazénu a druhá od bazénu na terasu. Zátiší za fitness zonou tvoří okrasné traviny a skupiny stromků. V noci celou zahradu krásně prozáří navržené minimalistické osvětlení.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.