ZAHRADA VESTEC U PRAHY

místo: Vestec u Prahy     datum: 2019 rok      plocha: cca 450 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Jako celek je zahrada koncipovaná v moderním a spíše lehce jižním stylu. Použity byly pastelové trvalky v modrých a bílých odstineh, okrasné stromy a traviny. Důraz byl dán na vybudování několika prostorů pro posezení, ponechání velké plochy trávníku a zapracování bylinkového záhonu. Zahrada je opticky rozdělená na dvě části. Menší před domem směrem k ulici a větší část za domem samotným. Brankou z ulice se vstupuje do první zmíněné. Zde se nachází plocha trávníku, obklopená skupinami stálezelených trav a okrasných keřů. Tato plocha je ponechaná volná, nepředpokládá se její větší využívání, může sloužit spíše občasně.

Opticky tuto část od ostatních odděluje dřevěná zástěna – dva prvky navržené tak, aby opticky prostor oddělovaly, ale fakticky spíše obzvláštňovaly úzký prostor kolem domu, vytvářely pocit nečekaného, prvek překvapení, co je asi za nimi. Klikatá cesta z betonových desek celý dojem ještě umocňuje, táhne se prostorem, nepředvídatelně ustupuje výsadbě keřů a květin a vede kroky dál, pobízí k objevování dalších částí zahrady.

Cesta končí dřevěnou terasou, na které je navržený venkovní jídelní stůl. Tato terasa se nachází přímo přede dveřmi do kuchyně, což značně ulehčuje letní obědy a večeře přímo na zahradě. Pokrmy není nutné nikam nosit. Terasa je zastíněná tvarovanými stromy, pod kterými je prostor pro výsadbu trvalek laděných do fialové, bílé a modré. Stromy opticky navyšují bariéru plotu z dřevěných lamel a stíní zahradu od okolí.

Tím že se jedná o stromy nad lamelovým plotem, a ne o pevnou zástěnu je zároveň zabráněno ztrátě slunečního světla a absolutní uzavřenosti. Bez toho by prostor působil až klaustrofobně. Terasu od dalších částí zahrady odděluje vyvýšený záhon s výsadbou okrasných trav, nad nimiž dominuje velký ovocný keř. Přes roh zahrady se pak po dřevěné terase přechází k prostoru před domem, kde je terasa krytá jednoduchou dřevěnou pergolou, po které se ovíjí popínavé rostliny.

Přes pergolu se dá projít kolem domu až na cestu nepravidelně vyskládanou z betonových desek, která se vine štěrkem. V něm jsou vysázené bylinky a další rostliny, které jakoby zasahují do cesty a narušují ji. Cesta umožňuje přístup ke garáži. Od zbytku zahrady je tato část oddělená výsadbou keřů a tvarovaných stromů. Plot je kryt dřevěnými lamelami. Přímo před terasou se nachází květinový záhon s výsadbou bříz. Záhon je pravidelného tvaru, slazený do modré, bílé a fialové. Květiny navozují příjemně útulný pocit a dávají tomu, kdo posedí na terase, možnost nádherného výhledu a dominanty v zahradě.

Štěrková cesta obchází centrální plochu trávníku a vede kroky zahradou dál. Konstruovaná je na zpevněném podkladu. Prochází pravými úhly, čímž přispívá k celkové moderní koncepci zahrady. Trávníková plocha je umístěná tak, aby byla volná pro případné další aktivity a mohla víceúčelově sloužit. Pokud by se investor rozhodl pořídit bazén, zde je ideální plocha kam ho usadit. Stejně tak sem lze umístit lehátka, je tady prostor na hry nebo na opalování v trávě.

Cesta vede kolem bylinkové výsadby k záhonu trvalek, keřů a okrasných trav, nad nimiž dominují dekorativní jehličnany. Pohled od sousedů chrání lamelový dřevěný plot. Na zvýšené dřevěné terase se zapuštěným stromem je místo pro posezení a pískoviště pro děti. Ve chvíli, kdy už nebude pískoviště potřeba je možné plochu upravit a zasadit sem borovici kleč. Kousek od terasy se nachází malé posezení kryté dřevěnou stěnou. Posezení je navrženo tak, aby měl rodič hrající si děti na pískovišti nebo na terase na dosah, a přitom mohl v klidu sedět a užívat si zeleň zahrady.

Zadní stranu zahrady od plotu odděluje výsadba tvarovaných stromů, květinové záhony s velkým zastoupením krásně kvetoucí hortenzie, okrasné trávy a keře. Kolem barevně kvetoucího květinového záhonu s břízami se dá projít dál k druhému menšímu posezení. Branka ven je pohledově od terasy a domu zastíněná právě tímto záhonem s břízami. Prostor se tak rozčleňuje do více částí a tím se opticky stává větším.

Posezením jsou vlastně dvě kovová „vajíčka“ – houpačky zavěšené na jednoduché dřevěné konstrukci. Zeď zde porůstá popínavý břečťan. Od zbytku zahrady je posezení kryté na jedné straně živým plotem. V křeslech se dá lehce houpat, sedět a povídat si, číst, pracovat nebo si prostě jen užívat pohled.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.