místo: Krupka     datum: 2019 rok      plocha: cca 1600 m²

UKAZAT REALIZACE

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Koncept řešení zahrady je navržen tak, aby maximálně ladil se stavbou domu, doplňoval ho a usazoval do kontextu okolí. V zahradě jsou použity moderní prvky a celkové ladění zahrady je taktéž přizpůsobeno této vizi.

Pozemek má značně neobvyklý tvar, a především vzhledem k objemu stavby velkorysou dispozici, která umožňuje rozsáhlejší plánování bez omezení stísněným prostorem. Před domem se nachází frontová část, dále větší část pozemku pak zasahuje za dům a zároveň se terén v jednom místě ostře lomí a opticky je tak zahrada rozdělena na několik částí. Přední parkoviště přímo před domem tvoří velká zpevněná plocha. V levé části začíná první úsek zeleně. Tvoří ho pravidelně tvarovaný trávník, který lemuje výsadba stromů, keříků a okrasných travin. Cestičku kolem domu zdobí buksusové koule. Prostoru dominuje větší jehličnan nacházející se u rohu domu. Koncept tak navrhuje částečné odstínění frontální části pozemku od plotu a vytvoření jakéhosi přirozeného živého plotu. Tato část je navržena velmi jednoduše a prostě, řídí se heslem, že méně je někdy více.

Do zadního partu zahrady se vstupuje cestičkou z pravé strany domu. Jedná se o nepravidelně poskládané dlouhé betonové dlaždice, mezery mezi nimi jsou vysypané štěrkem. Cesta se tak trochu kroutí a zatáčí. Výsadba keřů, okrasných trav a vysokých stromů navíc dělá optickou bariéru, konec cesty je vidět jen v náznacích a toto řešení tak návštěvníkovi přináší pocit tajemna, neví, co má očekávat a zahrada tím získává na atraktivitě. Zároveň se ovšem nejedná o úplné uzavření prostoru. Po této cestičce návštěvník dojde k zadní části zahrady, kde se mu otevře velkolepý výhled na celý pozemek. Koncept počítá s tím, že většinu atraktivních prvků umisťuje po obvodu pozemku a modeluje tak impresivní výhled z domu. Uzavřít tento pohled by přece byla taková škoda, ne? Celý koncept je přizpůsoben tomuto pohledu, proto se na zahradě nenachází žádné rušivé prvky, a i volba trvalek a jejich barevné ladění je děláno spíše umírněně.

První část, přímo před domem, je od ostatních oddělena nízkou zídkou z betonových schodů.  Plot je zde od plochy trávníku ohraničen výsadbou keřů, okrasných travin a jehličnatých stromů.

Hned vedle cesty se nachází menší vydlážděná plocha, kterou od zbytku zahrady odděluje vyvýšený květináč se záhonem, nad nímž se klene vícekmenný keř.

Z domu se pak vstupuje na dřevěnou terasu, na které jsou postavená dvě zahradní lehátka. Další východ domu ústí na terasu s pergolou. Dřevěná terasa je s touto spojena cestičkou z betonových dlaždic, přičemž vedle cesty u domu se nachází záhon s výsadbou trvalek a na protější straně cesty další vyvýšený květináč se stejným osázením, jako měl ten první.

Z domu se pak vstupuje na dřevěnou terasu, na které jsou postavená dvě zahradní lehátka. Další východ domu ústí na terasu s pergolou. Dřevěná terasa je s touto spojena cestičkou z betonových dlaždic, přičemž vedle cesty u domu se nachází záhon s výsadbou trvalek a na protější straně cesty další vyvýšený květináč se stejným osázením, jako měl ten první.

Z pergoly směrem do otevřeného prostoru od domu vede přes trávník cesta opět poskládaná z dlouhých dlaždic. V levé části se nachází krátké schodiště, které ústí do miniprostoru, jakéhosi částečně odděleného pokojíčku v zahradě. Z pergoly směrem do otevřeného prostoru od domu vede přes trávník cesta opět poskládaná z dlouhých dlaždic. V levé části se nachází krátké schodiště, které ústí do miniprostoru, jakéhosi částečně odděleného pokojíčku v zahradě.

Tyto schody stojí ve svahu, který tvoří přirozenou hranici další části pozemku. Ve svahu vedle schodů je navržena výsadba okrasných travin, která pak přechází v trávník. Plot po pravé straně směrem od domu zde odděluje opět hradba bambusu. Pod schody se nachází úzký pás trávníku, který vede od jedné strany pozemku na druhou. Z této plochy se dá opět vstoupit do „pokojíčku“ s ohništěm. Koncept zde pracuje s úzkými pásy trávníku táhnoucími se přes celý pozemek, a tak graduje již zmiňovaný výhled, který je právě ještě umocněn tím, jak pozemek postupně klesá. Na levé straně od gabionowe zdi sestupují betonové schody. Ty ústí do dalšího miniprostoru.

Pohled návštěvníka zde upoutá dřevěná terasa s jednoduchou pergolou. Na ní stojí dřevěná lehátka a houpací síť. Jedná se o další uzavřený koutek určený k rekreaci. Zvláštností je, že dřevěná terasa je vykonzolovaná nad obdélníkový vodní prvek – mělký bazének do něhož z gabionové stěny osázené travami prýští vodopádek. Pohled návštěvníka zde upoutá dřevěná terasa s jednoduchou pergolou. Na ní stojí dřevěná lehátka a houpací síť. Jedná se o další uzavřený koutek určený k rekreaci. Zvláštností je, že dřevěná terasa je vykonzolovaná nad obdélníkový vodní prvek – mělký bazének do něhož z gabionové stěny osázené travami prýští vodopádek. Štěrková plocha okolo vodního prvku ústí až na plochu trávníku, oddělené výsadbou travin a nízkých vícekmenných keřů.

Celý tento part se drží pravoúhlé kompozice a hraje si se skládáním obdélníků tvořených různými materiály – vodou, dřevěnou pergolou či květinovou výsadbou přes sebe. Jedná se o geometrickou kompozici, která je dobře patrná i z běžného pohledu, a ještě více od pergoly u domu a z posezení u ní.

V trávníkově ploše jsou nepravidelně usazeny další betonové desky, které vlastně tvoří schody v pozvolném svahu. Na opačném konci plochy se u plotu opět nachází výsadba travin a stromů a ústí sem další schody z prostoru s ohništěm. Jinak je plocha ohraničena opět zelenou výsadbou. A hranice pozemku přímo proti domu je tvořena výsadbou tvarovaných stromů, pod nimiž září trvalkový záhon. Vedle něj je pak malý dřevěný zahradní domek.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.