místo: Praha 5     datum: 2019 rok      plocha: cca 180 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

navrh zahrady stodulky

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada se nachází u moderního domu a proto je především přizpůsobena jemu a jeho řešení, cílem je vytvořit prostor, který bude souznit se svým okolím a přitom bude nadčasový.

Z domu se vystupuje na dřevěnou terasu, která je zastřešena hliníkovou pergolou s posuvnými lamelami. Toto řešení pergoly umožňuje efektivní nastavování zastínění posezení umístěného pod ní. Majitel zahrady se zde může posadit k velkému zahradnímu stolu a o teplých letních večerech vychutnávat jídlo přímo zde, venku, v zahradě. Na terasu je taktéž možné umístit další zahradní nábytek sloužící k odpočinku a klidnému posezení.

Z terasy je přímý výhled na trvalkový záhon s vodním prvkem. Voda vnáší do zahrady život a její zurčení uklidňuje mysl a pomáhá zrelaxovat se po dlouhých pracovních dnech. Navíc vodní hladina dokonale zrcadlí své okolí a odráží barevné květy rostlin. Nad celým záhonem se klene vícekmenný keř, který prostoru dominuje a tvoří protipól mase domu. Tím se prostor rozděluje a zabrání se strhávání pozornosti na dům – návštěvník naopak bude fascinován právě zahradou. Před terasou se nachází plocha trávníku. V zadní části zahrady za trvalkovým záhonem trávník přechází do štěrkové plochy vysypané jemným kačírkem, kde je místo na dřevěné zahradní lehátko. Keř v trvalkové výsadbě tento prostor odděluje od terasy a dodává tak iluzi jakéhosi uzavřeného mikroprostoru, který je intimní, malý avšak nikoliv stísněný.

Po okrajích pozemku se nachází pásy záhonů a výsadeb. Vedle dřevěné terasy je umístěn vyvýšený záhon s okrasnými travami. Od sousedů je tato část oddělena dřevěným laťkovým plotem. Dále je plot tvořen gabionovými koši, před nimiž je vysázena borovice kleč. Toto až lesní zákoutí souzní s celkovým konceptem zahrady a vnáší do zahrady přírodní a tak trochu divoký motiv. Záhony jsou, jak již bylo řečeno dříve, vyvýšené a zpevněné zídkou tvořenou šedými cihlami.

Záhony jsou dále tvořeny řadou úzkých keřů a dále skupinami okrasných keřů a travin. Po celé délce plotu pokračuje výsadba okrasných travin, keřů a trvalek nad nimiž dominují himalajské břízy a vícekmenné keře. Tyto keře jsou taktéž voleny tak, aby měly atraktivní barevnost i na podzim a jejich jasné, krvavě ohnivé barvy zpestřily toto roční období v zahradě.

Ze strany domu tvoří otpickou bariéru směrem k sousedům živý plot tvořený habrem, před nímž je vysázená borovice kleč. Dále jsou kolem plotu opět vysázeny okrasné traviny, před nimiž se nachází plocha vysypaná štěrkem. Tam pak stojí boxy s bylinkami. Investoři tak mohou pěstovat své vlastní koření a bylinky do kuchyně. Od dlážděné cesty boxy odděluje řada vysázené levandule.

Z

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.