místo:
Černošicíce     datum: 2020 rok      plocha: 1200 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

moderni zen zahrada v stylu lesnim

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada je navržena v moderním stylu, který souzní s konceptem stavby. Celkový nádech vychází z myšlenky lesní zenové zahrady, kde jsou všechny prvky v rovnováze a kromě vegetačních prvků se podstatně uplatňují i přírodní materiály – především kámen.

Vstup na pozemek je řešen v jednoduché barevné kompozici šedé a zelené. Před garáží je situované dlážděné stání pro auta. To je zelenou plochou s výsadbou nízkých travin odděleno od přístupové cesty do domu. Mezi půdopokryvnými trvalkami jsou zde položeny podlouhlé dlaždice jako nenápadná spojka mezi oběma dlážděnými plochami.

Vedle přístupové cesty se nachází menší intimní prostor, kde se harmonicky uplatňuje zeleň, kameny a dlažba a společně vytváří krásnou kompozici, která už na první pohled navozuje zenovou atmosféru zahrady. Kameny jsou zde postavené v záhonu okrasných travin. Mezi nízkými trvalkami pokračuje cestička z betonových desek. Nad vším se klene vysoký jehličnan. V prostoru před domem na terase je malé posezení s drátěnými designovými sedačkami. Z tohoto posezení je nádherný výhled do celého prostoru.

Po sypaném chodníčku kolem prostoru s okrasnými travinami a kameny se vstupuje dále do zahrady. Podél zeleného stříhaného plotu je pás záhonu vysokých travin a keřů, které cestu lemují a zjemňují průchod kolem strohých stěn domu.

Vlevo vedle příjezdové cesty je menší zelený prostor s výsadbou vysoké okrasné trávy. Ty spolu s designovým plotem stíní pohled na pozemek. Záhon s travinami je oddělen dřevěnou stěnou od druhého záhonu. Zde se uplatňují především temně zelené půdopokryvné jehličnaté keře. Ve dvou květináčích z corten oceli je zde výsadba okrasných travin, nad nimiž se pnou vícekmeny.

Štěrková cesta zde kopíruje tvar domu a vede návštěvníka dále do zahrady. Travnatou plochu zde ohraničuje živý plot. U bočního vchodu do domu je navržena výsadba okrasných travin a trvalek, nad nimiž se tyčí vyšší tvarovaný strom.

Přední části zahrady vévodí dřevěná terasa před domem. Vedle ní jsou ze směru příchodu postaveny květináče z corten oceli s vysázenými bylinkami.

Na dřevěné terase před domem je umístěno posezení. Jídelní stůl a dále menší realaxační prostor s pohovkou a křesly.

 Za terasou je nízký záhon nebarevných trvalek a okrasných travin. Jedná se o záhon podobný tomu ve frontální části pozemku. Mezi půdopokryvnými rostlinami jdou umístěné betonové dlaždice a několik velkých kamenů, nad nimiž se klenou vícekmenny.

Dlaždice, mezi kterými jsou vysázené půdopokryvné trvalky a okrasné traviny, směřují k atriu v domu. Zde je umístěný vícekmen. Kompozice stromu, kamenů a travin je dobře viditelná i z domu samotného a to díky velkým fancouzským oknům. Tento neobvyklý prvek zahradní architektury vnáší do zahrady prvek magična, orientálna.

 Nízké dřevěné podium s pohodlnými polštáři, které je ukryto za skupinou břízek a kameny je intimním částečně zastíněným prostorem určeným k relaxaci. Přístup z travnaté plochy je zde před několik dlaždic zasazených do štěrku. Výrazný dekorační prvek a zároveň částečné odstínění tvoří několik dřevěných sloupků.

Nad záhonem okrasných travin, který je navržen za dřevěnou platformou, se tyčí vysoký jehličnan a formuje tak konkurenční dominantu k domu. Zrcadlově se pak odráží v druhém sousedním záhonu. Oba jehličnany tvoří jakousi bránu, průchod do zadního partu zahrady.

Dvě stěny z dřevěných sloupků a záhon se stromem ohraničují zpevněnou plochu se zahradní sprchou. Díky použití sloupků se zde vytváří krásný efekt, kdy sprchující se celkem pohodlně vidí ven a má výhled do zahrady, ale z pozemku na něj zpátky vidět není.

Živý plot směrem k sousedům tvoří příjemnou alternativu ke klasickým stěnám. Místy se zde uplatňují i trvalky či nízké keře. Právě v takových keřích je ukryta houpací síť, situovaná v malém „výklenku” tak, že je ze všech stran chráněná vegetací. Záhony jí tak tvoří přirozené odstínění a pomáhají formovat tento malý příjemný a intimní prostor.

Pestrý záhon trvalek okrasných travin a stromků – vícekmenných listnáčů ale i nízkých jehličnatých druhů lze přejít přes dřevěné lávky. Jejich vzájemná orientace a převisavé haluze stromů znesnadňují přímý průchod či průhled, ohniště na druhé straně lze jen tušit a příslib dobrodružství, něčeho nečekaného, zde voní po levanduli. Jde o prvek, který vnáší do zahrady něco nového co lze vždy zas a znovu objevovat, co probudí zvědavost.

Na mlatove ploše stojí ohniště a kolem něj několik dřevěných špalků na sezení. Plocha je levandulovým záhonem pohledově odstíněna od domu a zbytku zahrady a intimní příjemná atmosféra přímo zve k letním posezením u ohně, večeřím či rozhovorům.

Na ploše taktéž stojí několik záhonů pro pěstování bylinek a zeleniny a dřevěný zahradní domek na nářadí.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.