místo:
Praha     datum: 2020 rok      plocha: cca 120 m²

UKAZAT REALIZACE

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

mala zahrada Malesice

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Celková koncepce zahrady i výsadby je dělaná tak, aby co nejvíce odpovídala funkčním a estetickým požadavkům majitelů, aby probouzela nadšení a přinášela radost, aby byla krásná přes celý rok. Nová okrasná zahrada respektuje moderní architekturu a nabízí zajímavé detaily s rozkvetlými záhony, stromy, odpočinkovým místem. Dispozice domu přináší několikapatrové řešení pozemku.

Vydlážděná frontální část, s příjezdovou cestou a garáži, je propojená se zahradou pomocí schodiště. Okolí schodů poroste stínomilným barvínkem, který vytváří z tmavě zelených, kožovitých a lesklých listů nádherný koberec, který je od konce dubna až do září pokrytý elegantními modrými květy. Nad nímž porostou javory amurské, zajímavé hlavně podzimním vybarvením listů. Soukromí také dodají popínavé zimolezy.

Přicházíme do hlavní částí navrhované zahrady s vydlážděnou terasou. Ze schodů se otevírá výhled na další velmi atraktivní stromy, břízy velice dobře vynikají díky zářivě bílé kůře a tvoří krásný kontrast s okolními rostlinami a oplocením.

V této částí zahrady jsme umístili velký jídelní stůl s designovou lavici s prostorem na dřevo a pohodlnou sedací soupravu. Vedle se nachází moderní ohniště z Corten oceli. Zahrada je tak barevně podpořená nábytkem a výběrem obdobných odstínů a materiálů.

Pozadí dlážděné terasy tvoří soudobý dřevěný plot z lamel natřených antracitovou barvou. Před plotem porostou špalíry buků lesního. Jeho listy se na podzim barví od žluta do žlutohnědá. Část suchých listů si ponechává i přes zimu. Pod nimiž je navržena výsadba dekorativních rostlin včetně jarních efemér, například jsou zde rozchodníky, dlužichy, náprstníky, sasanky, tulipány, nádherné trávy středního  vzrůstu aj.

Krásná výsadba lemuje celou zahradu. Vedle schodů jsou navržené skupiny okrasné ozdobnice, gaury, dochánů, stálezelených trvalek. Kompozice je doplněná o  vzdušné keře tavolníku a bohatě kvetoucí hortenzie, nesoucí neuvěřitelně velké květy od poloviny do konce léta.  Světlá barva květů nabízí možnost zajímavého kontrastu s tmavým pozadím.

Vhodně využitá proměnlivost rostlin v různých ročních obdobích přináší neopakovatelnou estetickou hodnotu prostoru. Zvolené rostliny se liší podle textur, barev a odstínů, doby kvetení a rašení. Jsou laděné do malebných odstínů ružové, modrofialové, bílé a zelené barvy.

Dalším důležitým prvkem návrhu je plot z povětrnostně odolné oceli, tvořící krásný kontrast nejen s okolními rostlinami ale i architekturou. Jeho soudobý vzhled přitahuje pozornost. Před ním poroste vysoká kapraď s vějíři listů svěže zelené barvy.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.