místo:
Praha Troja     datum: 2021 rok      plocha: cca 800 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

moderni zahrada Troja, zahradni architekt Praha

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada je koncipovaná na několika výškových terasách.

Vstup na zahradu se nachází v horní části pozemku. Povrchová úprava této plochy je tvořena dlažbou. Volba různých druhů dlažby tvoří směrové vedení. Parkovací plocha je tvořena světlejší dlažbou. V ploše je černými dlaždicemi vyznačena cesta od zahradní branky k vchodu do domu a podél domu dále do zahrady. V malých plochách záhonů kolem domu je vysázeno několik druhů travin a poléhavých keřů. Nad jednoduchou monochromatickou výsadbou se tyčí několik vícekmenů.

Podél jihozápadní části domu je možné sestoupit dále do zahrady. Betonové schody navazují na dřevěnou terasu, která několika stupni klesá níže. Podél plotu je navržená pestrá výsadba keřů a trvalek v pastelových barvách. Nad nimi se klenou elegantní břízy a svými haluzemi se jemně otírají o stěnu domu a vytváří tak jakýsi tunel či průchod.

Z dřevěné terasy před domem, na níž je umístěna letní kuchyně a jídelní stůl, je nádherný výhled přes údolí. Terasa je ohraničena skleněným průhledným zábradlím. Díky velkému výškovému rozdílu mezi terasou a zbytkem zahrady je odsud i zajímavý pohled do korun stromů a stolujícím se tak naskýtá doopravdy neobvyklá perspektiva.

Na terase jsou taktéž navržena dvě velká dřevěná lehátka. U domu se nachází malý stinný záhon, který obzvlášťnuje pohled na fasádu domu a výhledy z oken.

Po dřevěných schodech je možné sejít na nižší terasu. Na mezipodestu navazuje betonové schodiště vedoucí podél stěny domu. Schody jsou od plotu odděleny zeleným pásem, který tvoří bambus a výsadba trvalek a travin, mezi nimiž jsou vysázeny nízké vícekmeny. Z mezipodesty pokračuje na nižší terasu druhé dřevěné schodiště.

Antracitová barva omítky stavby, která tvoří konstrukci svrchní terasy, příjemně kontrastuje s plastikou, která je na zdi umístěna a vnáší do tohoto z jedné strany uzavřeného prostoru umírněnou barevnost a eleganci. Vedle schodů je malý záhon, v němž se v designových květináčích vyjímají nízké stromky. Před sochou se nachází malé posezení s konferenčními křesílky. Druhý stolek s křesly se nachází u opěrné antracitové zídky, která zpevňuje osázený svah podél plotu.

Vedle menšího stolku se čtyřmi křesílky je umístěno několik květináčů s výsadbou. Opěrná zeď je zde ukončena a navazuje na kovové truhlíky s výsadbou. Před truhlíky stojí velká sedací souprava s pohovkou a polstrovanými lehátky.

Do terasy je zapuštěn velký bazén. Pro pohodlný odpočinek u bazénu slouží venkovní postel postavená na terase. Podél schodů a postele je pruh trvalkového záhonu s travinami a keři.

Od postele se dá po dřevěných schodech sestoupit dále. Cesta pokračuje po betonových čtvercových dlaždicích, které jako nízké stupně sestupují trvalkovým pásem, který lemuje dřevem obloženou konstrukci terasy s bazénem. Pestrý trvalkový záhon pastelových barev připomíná Provence a sluneční odlesky na bělostném betonu celou prosluněnou atmosféru ještě dokreslují. V záhonu se vyjímá výsadba vícekmenů. Stupně ústí na štěrkovou plochu s ohništěm. Kolem ohniště je zbudované posezení na dlouhé lavici ohraničující záhon a několika dřevěných špalcích.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.