místo:
Vysoký Újezd     datum: 2021 rok      plocha: cca 900 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

Koncept

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada je koncipovaná na několika výškových terasách.

Zahrada ve Vysokém Újezdu je rozdělená do několika zón dle využití. Při vstupu na pozemek se otevírá pohled na příjezdovou zónu, určenou především k příjezdu a parkováni. Kvůli tomu zde vzniklo vkusné kryté parkovací stání krásně sladěné s fasádou domu.

Dalším zajímavým prvkem je vyvýšený květináč se vzdušnou výsadbou s fialovými akcenty. Porostou zde nejen trvalky a traviny, ale i keře, tvořící kostru kompozice.

Projdeme do další zóny zahrady podél minimalistických pasů výsadby. Vedle přístřešku rostou velmi působivé vysoké traviny v samostatných partiích, z druhé strany je chodníček lemován výsadbou kompaktních jehličnanů. Na konci pohledové osy je clonící skupina ze třech sloupovitých listnatých stromů.

Podél gabionoveho plotů, po betonové dlažbě pokračujeme na zádní část zahrady. Chodníček je napojen na dřevěnou terasu, odkud se otevírá pohled na kvetoucí oázu.

Blízko terasy rostou vícekmenné břízy kompaktnějšího vzrůstu, pod nimiž se nachází elegantní a minimalistická trvalková výsadba s okrasnými travinami a hortenziemi s velkými kulovitými květenstvími. 

Z hlavní terasy se dá přejit na menší dřevěnou terasu s elegantními lehátky blízko bazénu. Je snížená o 20 cm, tak koncept pracuje s patrovitostí na zahradě.

Celá kompozice je doplněna o rytmický opakované prvky. Například betonové dlaždice tvořící cestu od teras k bazénu.  Táto cesta je krásně lemovaná fialovým oblakem levandulí, která nádherně voní a je vhodná k sušení.

Materiálové řešení nových prvků je přizpůsobené konceptu stavby s ohledem na barevné řešení a odolnost materiálů. Opakují se zde dřevo, beton, gabiony a štěrkové povrchy. Gabionové zdí zapadají do exteriéru – přírodní dojem s moderní strukturou.

Pozorujeme další velice dekorační materiál – patinující ocel. Tři mohutné kortenové truhlíky se středně vysokými keře jsou umístěné ve výsadbě.

Tato část zahrady je především relaxační, je zajímavá hlavně bazénem se zrcadlící vodní plochou a vodním prvkem ve tvaru vodopádu. Dodá jemný zvuk zahradě.

V této časti, jsou také umístěné přepadající okrasné traviny, zvlášť zajímavé v zimě. Bohata výsadba stromového patra dodává intimitu prostoru,  vytváří příjemný stín a soukromí.  

Po chodníku z betonové dlažby přicházíme do dalšího zákoutí, rekreační části s pergolou a terasou, na které je zahradní kuchyň s grilem, velký stůl a sedací souprava.
Vzniklá vyvýšená dřevěná terasa rozšířila obývací prostor domu směrem do zahrady.

Cestička podél terasy láká a pobízí k návštěvě nejschovanější zóny zahrady, která je trochu snížená. Opakují se tu vegetační prvky z přední části – hortenzií, okrasné traviny, trvalky a keře. Clonu vytváří stálezelený vegetační plot.

Funkční prostor – atelier je v jediném stylu s ostatními stavbami. Je decentně napojen na terasu.

Díky precizní práce vzniká rozdělení pozemku na jednotlivé výškové úrovni, určené nejen k relaxaci a pohodlnému pobývání ale i k případnému aktivnímu využití, které nabízí travnatá plocha.

Kompozice zahrady se skládá z množství prvků, propojených navzájem, nabízejících pohodlný pobyt na zahradě celé rodině. Buď to trávení casu v bazénu, posezení u ohniště, anebo čtení na terase.

Umělecký prvek z korténu umístěný na čisté travnaté ploše je jako zdůraznění genia loci místa. Podařilo se v zahradě zrealizovat několik zajímavých nálad a zákoutí, které navazují na jednoduchou hmotu domu. Na pozemku bylo možné vytvořit nádhernou čistou kompozici, která velmi úsporně používá jednoduchou barevnost zelené, bílé a fialové, s občasnou perličkou ve formě originální vegetace a jarních efemér. 

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.