místo:
Nachod     datum: 2021 rok      plocha: cca 2400 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada je koncipovaná na několika výškových terasách.

Rodinná zahrada v Náchodě je pojatá moderně, avšak se zachováním přírodního stylu. Zahrada je krásně provázána s elegantní stavbou, doplňuje ji a vizuální propojuje celý pozemek, pracuje s komponovanými výhledy z oken domu, ale i z důležitých míst v rámci pozemku.

Na pozemek se vstupuje po širokých schodech, které lemují dlážděnou plochu určenou na parkování. Této vzdušné schodiště také navazuje na hlavní vstup a zahradu samotnou.  Na konci pohledové osy je vícekmenný keř – muchovník. Dřevina je nápadná výraznými bílými květy v dubnu až květnu.

Po cestě z betonových dlaždic pokračujeme do kvetoucí oázy. Kombinace nádherných bílých hortenzií, fialových lupin a  vzdušných okrasných travin lemuje chodníček.  Bříza himalájská rozvětvují do stran a krásně cloní. Nepřehlédnutelné solitéry jsou zde také borovice a javor.

První věc pro získání prostoru byla přeměna svažitého pozemku v několik pobytových teras, které jsou propojené pomocí schodišť. Moderní schody působí vzdušně, vpravo poroste souvislý pás keřů tvořící pohledovou barieru. Přejdeme do hlavní častí zahrady.

Zahrada zde pojata spíše jako rozšíření domu, jako další pokoj, který je venku. Vkusné zastřešení terasy pak nabízí velmi komorní atmosféru.

Skupina mohutných borovic lesních tvoří další výraznou vertikální dominantu, obklopenou výsadbou v přírodních odstínech s fialovým akcentem. Pozorujeme zde také solitérní více kmennou břízu.

Díky precizní práce vzniká rozdělení pozemku na jednotlivé výškové úrovni, určené nejen k relaxaci a pohodlnému pobývání ale i k aktivnímu využití.

Vedle hlavní terasy s posezením také vznikne skupina vodních prvků pravidelného tvaru z Corten ocelí.  Zrcadlící vodní plocha zlepší mikroklima zahrady, přiláká motýly,  prvek bude působit relaxačním a nadčasovým dojmem.

Po schůdku pokračujeme k druhému obývacímu prostoru – menší dřevěné terase. Vyvýšená dřevěná terasa je situovaná tak, aby se člověk díval a vnímal svou zahradu. Ze zadní strany je terasa napojena na opěrnou zídku, tvořící také květináč s výsadbou kompaktních borovic.

Výhoda umístění této malé terasy tkví zejména v blízkosti domu. Terasa tak může naprosto ideálně sloužit pro relaxaci pod nebem. Nad niž poroste další vysoká borovice lesní

Traviny v okolní výsadbě mají půvabná nejen svá květenství, ale jsou zajímavé i jejich ozdobné listy zelenožlutých odstínů, které působí přes zimu.

Zahrada disponuje i travnatou plochou pravidelného tvaru, poskytující majitelům mnoho možností, jak ji využít.

Výškově členitá zahrada nabízí více možností ztvárnění. Výraznější výškové nerovnosti jsou překonané schodištěmi, na které se dá také pohodlně sednout. Kompozice zahrady skládá z množství propojených vegetačních a architektonických prvků, barevných kontrastů a tvarů.

Projdeme dále, směrem k pergole. Jedná se o terasu v okolí bazénu. Díky umístění a výsadbě, terasa nabízí největší soukromí. Dřevěné prvky umocňují přirozený dojem a kromě nepravidelné struktury nás dřevo okouzluje i svými barvami a jejich proměnami.

Vhodně využitá proměnlivost rostlin v různých ročních obdobích přináší neopakovatelnou estetickou hodnotu území. Použité rostliny se liší podle textur, odstínů, doby kvetení. Výběr rostlin nižšího patra vycházel z jednoduchých kombinací trvalek a travin, které máme na podobných stanovištích vyzkoušené (šalvěj, levandule, rozchodník, hvězdnice, jednoduché okrasné traviny aj.) a které nám k zamýšlenému nedbale elegantnímu konceptu zahrady hezky ladí.

Pozorujeme zde další prvek – zavěšenou houpací postel. Rychle se z něj stane předmět zájmu Vašich návštěv, především pak dětí. Toto intimní zákoutí je tak ideálním místem pro relaxaci a slunění – opticky oddělené ale přitom nikoliv uzavřené.

Pergola představuje především klidný prostor s velkým stolem a grilem. Designový zahradní nábytek dokonale podtrhne koncepci exteriéru.

Tato část zahrady je vizuálně oddělena jak výsadbou a opěrnými zdí, tak kombinaci povrchů

Umístěná dlážděná plocha nabízí možnost posezení s přáteli u stylového ohniště v podobě velké cortenové mísy. Opěrné zdí z gabionu v kombinaci s okrasnými travami dodají pocit většího soukromí.

Horní část zahrady je minimalistická s velkou travnatou plochou a živým plotem z habrů. Objevuje se zde menší záhon s výsadbou, ve které poroste bez černý, smrky, rododendrony a další rostliny.

Zahrada působí trochu tajuplně, ale především ji nevidíte najednou celou – čekají na vás příjemná překvapení. Třeba když se před vámi objeví nádherné nepravidelně uspořádané schody.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.