místo: Horoměřice     datum: 2021 rok      plocha: cca 650 m²

UKAZAT REALIZACE

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Koncepční návrh zahrady v HoroměřicíchMělníku je postaven na ideovém a vizuálním propojení celého pozemku. Důležité je jeho chránění před pohledy z okolí, vytvoření jedinečného útulného prostoru rozděleného na jednotlivé zóny. Celá kompozice zahrady se skládá z množství vegetačních a architektonických prvků, propojených navzájem, nabízejících pohodlný pobyt na zahradě a umožňující plnou škálu využití území. Buď to trávení casu u ohniště, relaxace na zahradě, stolování na terase, anebo čtení v houpacím křesle ve stínu stromu a keřů.

Již od vstupní brány se otevírá pohled na harmonickou výsadbu laděnou vice do přírodních odstínů, vzniklou na místě bývalého „lesíku“. Krásné stávající jehličnaté stromy byly ponechané a doplněné. Další dominantou v této časti pozemku je vícekmenná bříza bělokorá s výrazným bílým kmenem a vzdušnou korunou. Navazující 2 břízy se objevují v mobilních nádobách, aby vizuálně rozčlenily velkou dlážděnou  plochu.

Po přestavbě garáži, vznikne nová část zahrady ve tvaru vegetační střechy. Krásna půdopokryvná výsadba  extenzivního charakteru oživí celou stavbu.

Postupujeme do další zóny zahrady, kterou nejvíce využívali majitele. Vzniklá štěrková plocha ve tvaru polokruhu rozšířila celý obytný prostor. Na místě bývalého trávníku pokvetou trvalky, traviny a jarní efeméry, keře budou vytvářet příjemný stín v létě a částečně stínit před pohledy z vnějšku.

Do záhonu je navržena výsadba dekorativních rostlin v odstínech růžové -fialové -bílé, nad kterými se klene velmi atraktivní listnatý keř muchovník.

Tato část byla doplněna také o pohodlné houpací křeslo, schované ve výsadbě přinášející intimnější pocit. Odtud se otevírá krásný pohled na okolní výsadbu.

Vhodně využitá proměnlivost rostlin v různých ročních obdobích přináší neopakovatelnou estetickou hodnotu území. Použité rostliny se liší podle textur, barev a odstínů, doby kvetení a rašení, vyznačují se aromatickými vlastnostmi.

Po vydlážděné terase postupujeme do zadní části pozemku. Její dominantou stává kompoziční řešení jednotlivých ploch. Syté zelený trávník ve tvaru elipsy je obklopen stěrkovou cestičkou, která je pak lemovaná výsadbou okrasných rostlin, stromovým a keřovým patrem.

Největší část zahrady obsahuje také menší stavbu, na kterou je napojena kruhová cesta. Nově navržená dřevena terasa nese některé tvarové prvky zahrady. Fasáda z dřevěných lamel bude krásně zapadat do okolí.

Mezi dekorativní a funkční řešení v návrhu patří zpevnění jednotlivých ploch pomocí přírodního štípaného kamene, mezi kterým porostou rostlin.

Vedle stávající terasy s posezením také vznikne vodní dílo ve tvaru fontány nadčasového vzhledu.  Zrcadlící vodní plocha zlepší mikroklima zahrady, přiláká motýly a bude působit relaxačním dojmem.

Výběr rostlin nižšího patra vycházel z jednoduchých kombinací trvalek a travin, které máme na podobných stanovištích vyzkoušené (šalvěj, levandule, čistec, jednoduché okrasné traviny aj.) a které nám k zamýšlenému nedbale elegantnímu konceptu zahrady hezky ladí. Okrasné trávy mají půvabná nejen svá květenství, ale jsou zajímavé i jejich ozdobné listy zelenožlutých až modrých odstínů, které se především na podzim nádherně zbarvují a působí přes zimu.

Na terase se stolem je ponechaná nádherná oliva v nádobě. Vedle ní vzniknou menší stylové květináče s výsadbou.

Čistý tvar travnaté plochy je vyvážen pomocí výsadby vícekmenné břízy blízko terasy. Její bílá borka krásně kontrastuje s trávníkem. Dalším moderním prvkem návrhu je gabionový vysoký plot, který zamezí prorůstání keřů ze sousední parcely.

Před plotem pozorujeme liniovou výsadbou bílých hortenzií s podsadbou poléhavých travin. Hortenzie zvolené odrůdy dorůstají 1.5 m výšky. Jejich listy jsou tmavě zelené, na podzim barví do žluta. Květy jsou nádherně bílé, uspořádané ve velkých kulovitých květenstvích.

Okolí dřevěného domku vytváří největší soukromí, avšak neuzavírá zahradu. Menší stromy, javory, vytvářejí příjemný stín, na podzim se zbarvují do zářivé karmínově červené. Kvetou v červnu vonnými žlutobílými květy.

Vzniklá dřevěná stavba s terasou nabízejí další možností využiti zahrady. Terasa a herní prostor moderního dizajnu jsou naprosto multifunkční. V případě zvolení uzavíratelných dveře v domku, prostor může byt využíván i během chladnějšího počasí. Cestička vede také k zóně s ohništěm, kde jsou ve stínu krásné břízy umístěné moderní křesla.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.