místo:
Bradlec     datum: 2021 rok      plocha: cca 600 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada je situována kolem rodinného domu v minimalistickém stylu. Návrh této zahrady vychází z architektury domu a doplňuje ji. Má charakter přirozené estetiky bez výrazných barevných akcentů. Zde jsou především zajímavé kombinace materiálů a textur, promyšlená zonace pozemku a jeho propojení.  Je na ní zákoutí pro setkání, sauna, zvýšené záhony pro pěstování, ohniště, vodní prvek, hřiště na pétanque a další  zajímavé prvky. 

Pozemek má základní rozdělení na dopravní prostor a pobytový prostor. První část zahrady je určená ke vstupu a také k příjezdu i parkovaní.

Ve vstupní partii přední části zahrady dominuje vydlážděné široké schodiště, které tvoří jakousi pomyslnou osu směrující k hlavnímu vstupu do domu. Je zleva lemované velkým záhonem s okrasnými trávami, nad kterými rostou vícekmenné břízy.

Dále zde vzniklo několik parkovacích stání jak pro samotnou rodinu, tak i pro její návštěvu, přístřešek na kontejnery se zelenou střechou.

Podél fasády se dá projit ke druhé, více soukromé časti zahrady, která je skrytá za dřevěným plotem. Navržený v této části rostliny, živý plot z habrů, vzrostlé borovice, keře borůvek a rakytníků, vytváří skvělou clonu.

Štěrkový povrch je zde propojen pomocí cesty z betonových dlaždic, podél které jsou umístěné dřevěné vyvýšené záhony na pěstování bylinek a zeleniny.  Záhony svým vzhledem doplňují estetický dojem z venkovního prostoru.

Vzniklým zajímavým prostorem v této časti zahrady je menší hřiště na pétanque. Důležité zde kromě stabilního povrchu také příjemné prostředí.

Postupuje se do hlavní relaxační části zahrady. Zde vyskytují vyšší listnaté stromy  – břízy himalájské, s výrazným bílým kmenem a vzdušnou korunou. Vytváří nádherný kontrast v zahradě díky pozadí ze živého plotu a podsadbě okrasných travin a trvalek v odstínech bílé a fialové barvy.

Tento prostor budou majitelé moci využívat jako plnohodnotnou místnost k relaxaci nebo jen tak k příjemnému posezení a stolování. Stromy zde budou vytvářet příjemný stín v létě a částečně stínit před pohledy z vnějšku.

Vydlážděný povrch a moderní nábytek zajímavých odstínů a materiálů pak tvoří krásný kontrast s okolními záhony.  Kombinace nejrůznějších textur prostor zatraktivňují po celý rok.

Požadovaný prvek – venkovní kuchyň se námi považuje za element designu zahrady, proto má nadčasový vzhled a funkcí. Její pozadí tvoří hortenzií, kapradiny, okrasné stínomilné traviny a další rostliny. Blízko se nachází další moderní prvek, vodní dílo, díky čemuž jsou návštěvníci v kontaktu se stojatou vodou.

Velká travní plocha je opticky narušena nepravidelně zapuštěnými betonovými deskami a záhony. Tato část zahrady je jako celek ohraničena a rozdělena zídkami, které významně napomáhají k překonání výškových rozdílů.

Další dominantou je dřevěná terasa z prken garapy, která navazuje na dům a je obklopena podlouhlým záhonem s třtinou rákosovitou. Se záhonem sousedí travní plocha ohraničena gabiomnem.

Z terasy se otevírá výhled na menší dřevěnou stavbu – saunu, která se nachází na další úrovni zahrady. Vedle ní je zahradní sprcha nabízející osvěžující požitek. Menší dlážděný povrch kolem sauny je propojen s parterem zahrady pomocí schodů. 

Podél vyvýšeného květináče je volnější výsadba borovic kleč a dvou muchovníků, následuje výsadba velkokvětých hortenzií s podsadbou stálezelených ostřic. Pozadí zde tvoří výsadba stálezelených mrazuvzdorných bambusů. Příjemným zpestřením zahrady je ohniště umístěné na stěrkové ploše podél květináče. Výhodou je to, že dřevěné lavice umožňují posedat si kolem ohně vedle nádherně kvetoucího záhonu ve vyvýšeném květináči.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.