místo:
Praha     datum: 2021 rok      plocha: cca 110 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Vzniklá zahrada má pravidelné uspořádání, je jednoduchá a výrazně akcentuje styl stavby rodinného domu. Koncepce pracuje se svažitosti pozemku a pohledy z okolní zástavby. Při návrhu architekti vycházeli z prvotního požadavku majitelů, jako vytvoření vzdušného, avšak moderního charakteru zahrady. Velmi důležité bylo využití potenciálu menšího  pozemku, který byl následně rozdělen na několik pomyslných části.

První zóna zahrady sousedí s místní komunikací. Tak zpevněný povrch tvoří parkovací plochu. Je lemovaný okrasnou výsadbou s hortenziemi, borovicemi, dochany, nad nimiž poroste krásná magnolie.  Schodiště je zde naproti hlavnímu vstupu do rodinného domu.

První zóna zahrady sousedí s místní komunikací. Tak zpevněný povrch tvoří parkovací plochu. Je lemovaný okrasnou výsadbou s hortenziemi, borovicemi, dochany, nad nimiž poroste krásná magnolie.  Schodiště je zde naproti hlavnímu vstupu do rodinného domu.

Po schodech se dá projit k hlavní  relaxační části zahrady. Důležitou roli zde hraje ovšem velká dřevěná terasa z dřeva, doplněná o výrazné vertikální prvky, textury i vzrostlé stromy.

Zahrada zde pojata spíše jako rozšíření domu, jako další pokoj, který je venku. Vkusné zastřešení terasy, hliníková bioklimatická pergola pak nabízí velmi komorní atmosféru. Velký jídelní stůl v blízkosti pak zajistí dostatek prostoru pro stolování. Designový zahradní nábytek dokonale podtrhne koncepci exteriéru. Monochromní provedení v černé, šedé a bílé barvě pak vkusně kontrastuje s okolím.

Dalším materiálem na zahradě je Cortenová ocel. Má výjimečný vzhled a časem se mění a zároveň disponuje zajímavými vlastnosti. Patinující vodní dílo obdélníkového tvaru je v těsné blízkosti plotu z dřevěných lamel. Zvuk proudící vody příjemně uklidňuje a odpar zlepšuje klima zvláště v horkých dnech. Mohutný dřevník tvoří clonu od sousedů. Tato relaxační zóna se nese v čistém a zcela moderním pojetí. Dřevěná terasa umocňuje přirozený dojem.

Podél plotu je další zajímavá výsadba, nad kterou porostou tvarované habry, poskytující zajímavý barevný kontrast a soukromí. Kombinace nádherných bílých hortenzií, vzdušných okrasných travin a ostatních rostlin krásně ladí s minimalistickou zahradou. Vícekmenný strom –  muchovník Lamarckův je umístěn do vyvýšeného záhonu. Pozorujeme zde kulaté keříky buxusů, rákosník, aromatickou šalvěj aj. Na jaře jsou rašící listy muchovníku zbarveny do bronzové barvy a celý se obalí bílými květy. V létě potěší svými chutnými aromatickými plody a na podzim se zbarví do nádherných oranžových a červených barev.

Jiné vícekmenné stromy na zahradě  jsou umístěny podél živého plotu z tisů. Solitérní stromky rozvětvují do stran, mají široce oválnou až průhlednou korunu.Akcentem této části je i samotná pergola v kontrastu variabilní vegetaci: stromy tvoří lehký stín, kulaté borovice se liší dle velikostí, okrasné traviny a trvalky mají zajímavou texturu a odstíny.

Následující menší zónu zahrady tvoři herní prostor. Jedná se o plochu s pískovým povrchem, ze třech stran je vymezena výsadbou. Prostor je naprosto vícefunkční, tady se dá umístit herní týpí a další prvky.

Cesta vede dále po vydlážděném chodníku k užitkové části zahrady, která je vizuálně oddělena jak výsadbou ve vyvýšeném květináči a živým plotem, tak jiným povrchem – je totiž vysypána štěrkem. V užitkové zahradě je navrženo několik dřevěných truhlíků. 

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.