místo:
Blaženice     datum: 2022 rok      plocha: cca 650 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

Projekt moderni zahrady

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zvolené uspořádání zahrady v Blaženicích odpovídá hlavním cílům – zajistí soukromí a využití celého pozemku, nabídne útulné zakouti a prostor pro hry děti.
Hlavním rysem tohoto prostoru je vytvoření zahrady určené převážně k relaxování a pozorovaní proměn vegetaci během celého roku.
Rodinná zahrada je pojatá čistě, moderně, avšak se zachováním přírodního stylu. Navržená kompozice je krásně provázána se soudobým rodinným domem, který je nepřehlédnutelnou dominantou na pozemku. Kombinace neutrálních i akcentních odstínů, přírodních materiálů a spousty zeleně krásně pracuje na celkovém obrazu zahrady.
Koncepce úprav pozemku vznikla ve vazbě na stavající dům, na daný pozemek, který je specifický svými výškovými rozdíly, a vazbami na okolí. Zvolený sortiment vycházel ze základních principů pro navržené členění zahrady a stávajících světelných podmínek, které v určitých partiích byly limitujícím faktorem.
Pozemek byl rozdělen na pomyslné části. Vstupní zóna je lemovaná dlouhým pasem okrasných travin za opěrnou zídkou, nad kterými porostou okrasné Hrušně.

Podél fasády se nachází trvalkové záhony s hortenziemi, šeříkem, šalvěji, ozdobnicemi, borovicemi a dalšími rostlinami. Výsadba je sladěna do bílo – fialová. Nášlapy – betonové desky tvoří zde chodníček, propojující zóny zahrady. Na konci pohledové osy se nachází vícekmenný strom Zmarličník japonský, který je známý svým atraktivním podzimním zbarvením.
Dále se v této části pozemku objevuje dlouhý pas tvarovaných stromu – habrů, které společně s podsadbou vytváří největší soukromí na zahradě. Blízko plotu je také zákoutí s houpačkou a pískovištěm pro děti.
Po deskách se přichází dále, k dřevěné terase, kde je umístěná skupina větších solitérních kamenů v půdopokryvné výsadbě úrazníků. Nacházejí se před vyvýšeným květináčem s výsadbou stálezelených keříků hebe a dvou Muchovníků.
Desky směrují k menšímu zákoutí vydlážděnému žulovou kostkou s lavičkou a ohništím. Lavička plní funkcí prostoru na skladování dřeva. Z této zóny zahrady se také otevírá pohled na bazén umístěný v úrovni terasy. V rohu se nachází decentní zahradní sprcha.
Po schodech se dá přejít na plochu kde je užitková zahrádka s dřevěnými truhlíky. Je kombinována s plochami s výsadbou a dekorační štěrkovou plochou. Plocha je vymezená pomocí opěrné stěny z gabionů.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.