místo:
Frýdek – Místek     datum: 2022 rok      plocha: cca 600 m²
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada ve Frýdku-Místku je situována kolem rekonstruované stavby v minimalistickém stylu. Návrh této zahrady vychází z architektury domu, prostorového členění pozemku a jeho napojení na okolí včetně příjezdové cesty. Dům je zasazen do příjemného prostředí s krásným výhledem na pozemek s porostem stromů.

Rodinná zahrada je členěna tak, aby vzniklé zóny sloužily především k odpočinku a relaxaci.

Prostor v zeleni k smysluplnému využití volného času je propojen, ale zároveň nabízí soukromí v jednotlivých zónách. Budoucí zahrada má charakter přirozené estetiky s jemnými barevnými akcenty. Sladěné barevné kombinace fialové, bílé a zelené přinášejí do prostoru harmonii a dodávají různým částem zahrady osobitost.

Přední část zahrady slouží k příjezdu a parkování. Dominantní osa je tvořena velmi nadčasovým schodištím a opěrnými zídkami, plnícími také funkci květináčů s výsadbou kompaktních borovic,  okrasných travin a keřů. Vícekmenné javory s atraktivním podzimním zbarvením dodají rozměr a hloubku tomuto prostorů.

Hlavní části zahrady je s bazénem a relaxační terasou u domu. Zde se nacházejí tvarované stromy ve špalíru, které krásně cloní sousední pozemky. Čistá plocha trávníku je kombinovaná se zpevněnou plochou z žulových kostek. Táto část zahrady nabízí příjemné a útulné posezení v houpacích křeslech v blízkosti vodního prvku. Vodní dílo z Cortenové oceli je částečně umístěno v zóně s ohništěm a posezením z masivu. Z lavičky se dá pozorovat další dílo v zahradě –  betonovou sochu. Kombinace vyšších a nižších rostlin krásně doplňuje stavební prvky, celou kompozici zde uzavírají Zmarličníky japonské. Rostliny mají srdcovité listy, které mají zelenou barvu a na podzim se zbarvují do žluté až červené barvy.

Po schodech se přichází na vydlážděnou terasu s bazénem a lehátkami.  Bazén bezprostředně navazuje na vydlážděnou plochu terasy a spolu s terasou je umístěn na vyvýšené plošině, která je obklopena výsadbou. V rohu je umístěna zahradní sprcha pro rychle osvěžení.  Poslední část zahrady se nachází u vstupu do domu. Je to dřevěná terasa s majestátním schodištěm a výhledem do krajiny. Terasa je obklopena další výsadbou včetně levandulí, kavylů a borovic. Pohodlí na terase zvýší stylový zahradní nábytek, pohovka, křesla či jídelní stůl

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.