místo:
Lysolaje     datum: 2023 rok      plocha: cca 300 m²
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (13)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (1)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (12)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (11)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (4)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (5)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (6)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (7)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (8)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (10)
Mala mestka zahrada v Praze, projekt male zahrady, moderni zahrada v RD (2)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Navržená zahrada rodinného domu se nachází v nově vznikající obytné čtvrti v pražských Lysolajích, která je koncipována jako uzavřenější rezidenční prostor, poskytující naprosté soukromí svým obyvatelům a působivý výhled do okolí. Koncepce úprav této zahrady je postavena na vytvoření ducha zahrady laděné do moderního stylu, která investorům poskytne klidové místo pro odpočinek a trávení volného času. Zahrada je navržena bez použití výrazných barev, vše je laděno předěvším do barvy zelené, která je doplněna o odstíny bílé a hnědé. Mezi hlavní použité materiály patří dřevo, beton, kov a štěrk. Právě kombinací vybraných přírodních materiálů, sortimentu rostlin a použitím přímých linií a geometrických tvarů získává zahrada svůj minimalistický a moderní vzhled.

Sortiment navržené výsadby zahrnuje zástupce všech rostlinných pater, od vzrostlých stromů, přes keře, traviny, trvalky, cibuloviny i popínavé rostliny. Všechny rostliny se z hlediska nároků na slunce pohybují od stínomilných po světlomilné. Co se textury rostlin týče, jsou v prostoru navrženy převážně listnaté dřeviny, doplněné o solitery jehličnatých stromů z rodu borovice: borovice bělokorá a borovice  malokvětá. Jehličnaté keře stejného rodu jako stromy jsou použity ve skupinách a konkrétně se jedná o borovici kleč.

Vybrané listnaté stromy jsou zvoleny ve formě vícekmenů a v návrhu zahrady jsou použity ve dvou variantách: zmarličník japonský je použit ve dvojici, umístěné v záhonu keřů a trvalek, a tento prvek je v zahradě zopakován hned na dvou místech. Druhou variantou je použití vícekmenu jakožto dominantní solitera zasazená do dřevené terasy s podrostem trvalek, pro kterou je vybrán druh javor červený. Listnaté keře jsou v návrhu použity ve variantách monokulturních skupin, kde je použit například bambus, hortenzie latnatá, hortenzie stromečkovitá, bobkovišeň lékařská či hebe, nebo jsou použity v keřových skupinách složených s více druhů. Mezi tyto druhy patří zástupci rodu zimostráz obecný v různých velikostech,  rozmarýn lékažský či vrba purpurová.

Bylinné patro je složeno ze zástupců okrasných travin jako třtina ostrokvětá, dochan psárkovitý, rákosník japonský a ozdobnice čínská, které jsou vždy navrženy v monokulturních skupinách. Mezi použité trvalky, které doplňují podrostové patro záhonů, patří kopytník lékařský, liriope, svíčkovec, kapradina štětinolistá a úrazník, který vyplňuje mezery mezi nášlapy. Nepravidelně je do záhonu umístěn také okrasný česnek kulatohlavý. Vybranými popínavými rostlinami jsou zimolez Henryův a přísavník trojcípý, které zakrývají část stěny na jižní hranici pozemku.

V zahradě je navržena velká plocha dřevěné terasy, která tvarově kopíruje stavbu domu a v jihovýchodním rohu zahrady se i rozšiřuje. Jde vlastně o dvě separátní obdélníkové terasy, kteté jsou navzájem podél domu propojené. Terasy jsou určené pro odpočinek a relaxaci a jsou doplněné o venkovní jídelní stůl a venkovní gaučovou soupravu.

V jihozápadním rohu pozemku je navržena zpevněná plocha s ohništěm. Obélníková plocha je zapuštěna pod terén hlavní plochy zahrady a ze tří stran je lemována opěrnou zdí z pohledového betonu, která zároveň slouží jako lavička. Zvoleným materiálem pro plochu kolem ohniště je betonová zatravňovací dlažba vyplněna štěrkem. Terénní rozdíl je překonán navrženým schodem z pohledového betonu. Za ohništěm je navržena dekorativní stěna z cortenové oceli, která plní účelovou i dekorativní funkci. Je rozdělena do dvou modulů: plný modul přiznávající použitý materiál a modul sloužící jako dřevník. Na tuto stěnu dále pozvolně navazuje stěna ze ztraceného bednění, která je pokryta antracitovou omítkou a tvoří další dekorativní prvek zahrady podél jižní hranice pozemku.

Před plochou s ohništěm blíže k budově je navržen bazén a zpevněný povrch kolem něj je tvořen betonovými deskami tří velikostních formátů. Z jižní strany bazénu jsou navrženy dva vyvýšené prvky z cortenové oceli, které prostor kolem bazénu odělují od prostoru za ním. Prvním z prvků jsou dva vyvýšené květináče umíštěné přímo vedle sebe tak, aby vizuálně tvořily celek. Na květináče pak navazuje designový vodní prvek cortenového bloku s třemi trubicemi. Ty tvoří vodopád, kterým voda proudí do bazénu. Pro spojení menší dřevěné terasy a plochy s ohništěm za bazénem jsou navrženy betonové čtvercové desky zapuštěné do terénu a výškový rozdíl je zde překonán levitujícím schodištěm z betonové desky zapuštěné do základu. Kromě toho je zde pro pohledové vyrovnání terénu použit kus cortenového plechu jakožto opěrná zeď. V západním rohu pozemku byla pro překonání terénní nerovnosti navržena opěrná zeď z pohledového betonu. Na vrchu zídky je navržen záhon se zástupci všech rostlinných pater.  Ve zbylé volné ploše zahrady je navržen trávník pro hraní s dětmi a možné umístění herních prvků v budoucnosti

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.