místo:
Zlín Kudlov     datum: 2023 rok      plocha: cca 1800 m²
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (1)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (14)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (15)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (2)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (3)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (4)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (6)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (5)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (8)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (9)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (7)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (10)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (12)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (11)
MODERNI ZAHRADA S UVOLNENOU VYSADBOU VE ZLINE (13)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Zahrada v Kudlově se nachází na výškově členitém pozemku nepravidelného tvaru. Je situovaná kolem moderního rodinného domu s výraznou architekturou. Zahrada je koncepčně rozdělena na několik zón podle způsobu využití.

Moderní schodiště slouží jako hlavní vstup na pozemek. Ve vstupní partii zahrady převládá vydlážděný povrch, který tvoří jakousi pomyslnou osu směrující k hlavnímu vstupu do domu a na zahradu.

Vpravo od vchodu se nachází zpevněná plocha s nepravidelně umístěnými schody, lemovaná velkými záhony okrasných rostlin, včetně trav, kompaktních a vzrostlých borovic a smrků, šeříků, vrb, hortenzií a dalších rostlin. Opakují se zde také břízy se štíhlou, kuželovitou korunou a hladkou bílou kůrou.

Horní schod je propojen s velkou trávnatou plochou, lemovanou živým plotem z buku lesního. Tento druh plotu je oblíbený pro své dekorativní vlastnosti a schopnost vytvářet hustý a neprostupný plot.

Hlavní relaxační část zahrady je napojena na zadní část domu. Velká terasa je zvýrazněna pomocí podélných schodů a výsadby vícekmenného Zmarličníku japonského do výřezu v terase. Na podzim se celý strom zbarvuje do žlutooranžové až oranžovočervené barvy a stává se skutečnou ozdobou zahrady, kterou je možné vidět i z obývacího prostoru. Na rohu terasy, v záhoně, se nachází další majestátní jehličnatý strom na zahradě – Borovice lesní. Podsadba je tvořena stálezelenými koulemi tisů, množstvím okrasných travin, tučnolistých rozchodníků atd.

Přímo u terasy vznikla zpevněná plocha s bazénem, po které se dá projít „suchou nohou“ k další, více intimní terase určené převážně k stolování. Terasa je obklopena vegetací, a pozadí prostoru tvoří dekorativní zeď. Na terasu navazuje malé útulné zákoutí se štěrkovým povrchem a ohništěm. Z tohoto místa se otevírá jedinečný pohled na dům a okolní vzrostlé stromy.

Terasovitost zahrady je řešena také pomocí obrubníků z Corténu, vzniká krásný kontrast  barev a textur s dřevem a betonovou dlažbou.

Na obrubník je navázán chodníček, propojující zónu s bazénem se saunou a sprchou, ukrytými mezi rostlinami.

Rostliny  v této části pozemku: popínavky, vzrostlá  borovice, smrky, bříza, keře borůvek, zeravy, vytváří skvělou clonu a pocit většího soukromí. Za rohem domu se nachází poslední schodiště směrující ke vstupu na pozemek, kde je skupina borovic s velice úzkým habitem obklopena  půdopokryvnými rostlinami. Zde se nachází výsadba převážně stínomilných druhů (bohyšek, rododendronů, hortenzií, jalovců apod.). Opakuje se zde živý plot z buků a výsadba popínavých rostlin.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.