místo: Praha    datum: 2023 rok      plocha: cca 90 m
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Klasicka zahrada v Praze
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Navržená moderní městská zahrada přiléhá k jedné části rodinného dvojdomu v rezidenční čtvrti městské části Praha – Střašnice. Zahrada je unikátní svým terénním uspořádáním a také svou menší velikostí. Koncepce úprav zahrady má za cíl vytvořit příjemný, útulný prostor pro trávení volného času investorů.

Zahrada je navržena ve velmi moderním a minimalistickém stylu, s důrazem na použití kvalitních přírodních materiálů. Barevně je celý prostor laděn do několika odstínů šedé a zelené barvy, které jsou doplněny o odstíny hnědé, bílé a černé. Mezi hlavní použité materiály patří kámen, beton, žulové kostky dřevo. Všechny materiály jsou zvoleny tak, aby svou strukturou a barvou korespondovaly se stavbou rodinného domu. Kombinací materiálů a zvoleného sortimentu rostlin získává zahrada požadovaný vzhled a vytváří příjemné venkovní prostředí vně domu.

Zahradu lze rozdělit do tři pomyslných částí: reprezentativní části u hlavního vstupu do domu, druhou částí je hlavní obytná plocha v zadní části zahrady a třetí částí je plocha pobytového trávníku podél domu, která dvě předchozí části navzájem propojuje. Za účelem překonání složitého terénu v zadní části zahrady je celý prostor pomocí opěrných zídek a schodů rozdělen do tři výškových úrovní se zpevněným povrchem.

Vzhledem k velikosti zahrady nejsou v návrhu použity mohutné a vysoké stromy, s výjimkou dvou sloupovitých habrů u vstupní části do zahrady a špalírových habrů podél jižní hranice pozemku. Naopak je v návrhu hojně využito keřů, listnatých i jehličnatých. Dominantním prvkem zahrady jsou dva navržené vícekmenný keře zasazené ve zděných květináčích podél západní hranice pozemku. Kromě kvetoucích listnatých keřů jsou použity také keře stálezelené, tvarované do koulí a použity v monokulturních záhonech. Keřová výsadba je na vybraných místech doplněna o kvetoucí trvalky, traviny a kapradiny.

Zvláštní pozornost je v návrhu věnována možnosti zakrytí stávajících betonových zdí ohraničující pozemek tak, aby byl prostor co nejútulnější a nejhezčí na pohled. Kromě použití vegetačních prvků v podobě špalírových stromů s trvalko – keřovým podrostem je u hlavní obytné části zahrady navržen speciální prvek. Jde o zástěnu z dřevěných prken umístěných nad betonovou zdí. V přední části domu jsou pro zakrytí plotu použity popínave rostliny.

U severní hranice pozemku je navržena rozsáhlá venkovní kuchyň s grilem, krbem a posezením. Na nejvyšší terase nejblíže k domu je navíc navržen jídelní stůl pro čtyři osoby. Významným prvkem zahrady je také vodní prvek v podobě vodní nádrže a tří trubek umístěných do opěrné stěny.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.