místo: Jihlava    datum: 2024 rok      plocha: cca 1200 m
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Projekt zahrady v Jihlave
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Koncepce návrhu městské zahrady u Jihlavy  má za cíl vytvoření moderní zahrady městského stylu kolem novostavby rodinného domu s plochou střechou. Zajímavostí stavby domu je kombinace světlé fasády a výrazných okenních a dveřních rámů v barvě námořnické modré. Prostor zahrady by měl stylově a vzhledově korespondovat se stavbou domu a měl by utvářet nový prostor pro odpočinek a relaxaci investorů venku. Aby byla zahrada laděna do stylu domu, budou v návrhu použity vybrané materiály a barevné kombinace. Hlavními materiály jsou dřevo, kámen, beton, štěrk a kov. Celý prostor je barevně laděn do studenějších tónů šedé, béžové a hnědé barvy. Teplejší barevné tóny jsou do zahrady přivedeny díky kvetoucím rostlinám fialové a růžové barvy. 

Příjezdová cesta před domem a současně parkovací stání pro auta je tvořeno žulovými kostkami položených do mírného terénu, stoupající směrem k rodinnému domu. V návrhu vznikají dva samostatné vstupy do zahrady, podél severní a jižní hranice pozemku. V severní části je navrženo pět betonových schodů včetně opěrné zídky, sloužící také jako záhony pro výsadbu rostlin. Podél jedné strany schodů je navržena výsadba dvou dominantních vícekmenných keřů s podrostem travin. Podél druhé je navržena výsadba keřů, travin a třech sloupovitých listnatých stromů tvořící zároveň pohledovou bariéru k sousednímu pozemku. U jižního rohu zahrady je navržena kamenná zídka s dvěma samostatnými brankami do zahrady. V tomto místě zahrady je navržena užitková část se skleníkem a vyvýšenými záhony pro pěstování bylinek a zeleniny. Zvoleným povrchem je zde mlat. Podél hranice pozemku jsou zde navrženy listnaté stromy tvarované do obdélníku. 

Zpevněná plocha kolem domu je navržena dle stávajících kamenných čtvercových dlaždic. Kolem východního rohu domu je navržena subtilní dřevěná pergola zastřešující venkovní posezení. Do otevřené střechy pergoly je navržen dominantní dub s podsadbou stálezelených keřů. Naproti hlavní venkovní terase je navržena hlavní zóna pro relaxaci a odpočinek. Vznikla zde zpevněná mlatová plocha s venkovním ohništěm v podobě cortenové mísy. Posezení je zde vyřešeno v podobě přírodních kamenných bloků, kdy čelní strana zůstane neopracovaná. Druhá možnost posezení je na přilehlé dřevěné terase, která zároveň slouží jako dřevník. Tato terasa je vyvýšená oproti okolnímu terénu a je do ní dále zapuštěná vířivka. Na terasu je přístup pomocí velkého dřevěného schodu, který dále přechází v chodníček směrem k nově navrženému březovému hájku. Hájek je tvořen skupinou devíti bříz, s podrostem travin a kvetoucích bylin. Uprostřed hájku vzniká vodní prvek v podobě velkého kovového obdélníku se třemi střiky tvořící efekt mírného bublání.

V severovýchodním rohu zahrady je navržen zahradní domek se saunou, sloužící také jako dům pro hosty. Střecha domku bude osazena. Před domkem u plotu jsou navrženy dva kovové květináče s borovicemi. Podél této hranice pozemku je jako clona navržena skupina bambusů.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.