místo: Praha     datum: 2024 rok      plocha: cca 60 m
Lysolaje projekt zahrady, mala zahrada Lysolaje, navrh zahrady (1)
Lysolaje projekt zahrady, mala zahrada Lysolaje, navrh zahrady (3)
Lysolaje projekt zahrady, mala zahrada Lysolaje, navrh zahrady (10)
Lysolaje projekt zahrady, mala zahrada Lysolaje, navrh zahrady (8)
Lysolaje projekt zahrady, mala zahrada Lysolaje, navrh zahrady (7)
Lysolaje projekt zahrady, mala zahrada Lysolaje, navrh zahrady (6)
Lysolaje projekt zahrady, mala zahrada Lysolaje, navrh zahrady (4)
Lysolaje projekt zahrady, mala zahrada Lysolaje, navrh zahrady (5)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

Studie návrhu zahrady v atriu rodinného řadového domu si klade za cíl vytvořit moderní, minimalistickou a nadčasové zahrady, která stylově koresponduje se stavbou domu. Architektonický styl stavby je velmi minimalistický a čistý, s použitím bílo černých barevných odstínů. Prostor zahrady je velmi specifický svou menší rozlohou a je zde kladen velký důraz na to, aby byly do zahrady zakomponovány všechny požadované prvky investora tak, že prostor stále působí otevřeně, vzdušně a především uceleně.

Požadované ucelenosti je docíleno hlavně zvolením několika hlavním materiálů, které budou v prostoru zahrady opakovány a použity ve více variantách. Dle přání investora došlo k odstranění stávající betonové čtvercové dlažby v hlavním prostoru zahrady a byla nahrazena betonovou dlažbou menší velikosti a jiného způsobu pokládky.

Druhým materiálem použitým v zahradě je dřevo, navržené v studenější, světlé barvě. Dřevo je zvoleným materiálem pro odpočinkovou terasu s posezením a plochu kolem vířivky. Kromě materiálového řešení je zmíněné ucelenosti docíleno také barevným provedením navrhovaných prvků. Stejný kontrast barev u stavby domu je zopakován u prvků zahrady: naproti vyvýšenému záhonu světlé barvy je navržen menší vyvýšený záhon, v kontrastní tmavé barvě. V tomto záhonu je navržena výsadba okrasných travin v kombinaci s drobnými jehličnany. Tento záhon je, co se týče rozměrů, podél východní hranice zopakován ještě dvakrát. Zde jde už o klasickou výsadbu do země a povrch je zasypán štěrkem. V těchto záhonech je navržena výsadba vysokých travin.

Hlavní část zahrady lze rozdělit na zpevněnou plochu přístupovou a plochu odpočinkovou, kde se nachází největší množství navrhované vegetace. V této odpočinkové části je navržena menší plocha pobytového trávníku a především dřevěná terasa, neboli lounge. Tato terasa je členěna do dvou výškových úrovní. Na první terase je navrženo venkovní posezení v podobě dvou samostatných, prostorných gaučů a plynový krb uprostřed. Pro zajištění stínu je u posezení navržen vícekmenný listnatý keř, javor. Kromě toho je zde navržena výsadba dvou kulovitých tisů do květináčů posazených na terase. Z první terasy se pomocí třech schodů dále dostaneme na druhou terasu, do které je zasazena venkovní vířivka. Aby bylo u vířivky zajištěno soukromí a pohodlí, je tento prostor oddělen jednak od terasy s posezením výsadbou bambusů, a pak od přístupové cesty pomocí speciální dřevěné stěny ze stejného materiálu jako terasa.

Již zmíněná výsadba je v místech doplněna o podrost trvalek, kvetoucích i okrasným listem. Ve dvou místech jsou navrženy i rostliny popínavé – u hlavního vstupu do zahrady a u prostoru s vířivkou. Součásti návrhu zahrady je i designové osvětlení, které prostor zahrady krásně propojí a oživí.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.