NÁVRH ZAHRADY – STOJÍ ZA TO NAJMOUT ZAHRADNÍHO ARCHITEKTA?

Navrhování zahrad je práce pro zahradního architekta, který je rovněž inženýrem se znalostí materiálů a zahradních konstrukcí a má neomezenou prostorovou představivost a obrovskou zásobu nápadu. Zahradní architekt nám nabídne celou řadu řešení, díky nimž bude zahrada nejen vizuálně zajímavým prostorem, ale i praktickými a funkčními místem. A pro ty, kteří si nestěžují na přebytek volného času – nenáročným prostorem. Je tedy dobré využít pomoci osoby, která dokonale vyhoví našim očekáváním ohledně nejbližšího okolí našeho domu.

NÁVRH ZAHRADY

NÁVRH ZAHRADY OD ARCHITEKTA – KLADY

Navrhování zahrady je proces, který velmi blízce připomíná navrhování interiéru – žádáme-li architekta o návrh nebo dekoraci interiéru domu, očekáváme, že jeho vize zobrazí všechna naše očekávání. To samé platí v případě zahrady, protože zahrada je rozšířením obytného prostoru – v létě se stává obývacím pokojem, ve kterém pokud je dobře navržen, budeme rádi trávit svůj volný čas s rodinou a přáteli. Analogií mezi navrhováním interiérů a navrhováním  zahrad je mnohem víc. Stejně jako v případě uspořádání malých místností, použitím vhodného množství zrcadel, výběrem jasných barev na stěnách až po uspořádání nábytku, jež opticky zvětší prostor, stejně tak v případě malých zahrad, zahradní architekt bez větší námahy zajistí, že se tam vejdou všechny klíčové prvky požadované investory. Velmi důležitá při navrhování malého prostoru je také funkčnost – některé prvky, jako například dekorativní stěny, mohou sloužit jako moderní ohraničení rostlinných záhonů, dekorace a posezení v jednom. Návrh zahrady je investice, která se opravdu vyplatí, pokud chceme funkční, přemýšlivý a krásný prostor v naší zahradě

NÁVRH ZAHRADY OD ARCHITEKTA

NÁVRH ZAHRADY „NA VLASTNÍ PĚST“ – ČASTÉ CHYBY

Lidé se z různých důvodů rozhodují, že si navrhnou zahradu sami a dělat při tom četné chyby. Ukazuje se, že bez patřičného vzdělání a kvalifikace to není snadná záležitost. Bez odborných znalostí nevíme, jaké požadavky na půdu a sluneční svit má daná rostlina, kterou chceme použít, máme-li  k dispozici jen všeobecné popisy požadavků rostlin nalezené na internetu. Později jsme překvapeni, že rostlina v naší zahradě, vypadající krásně na obrázku, už nevypadá tak působivě. Často nevíme, jakou vybrané rostlinné druhy vyžadují péči, a později se ukazuje, že namísto toho, abychom si užívali krásného výhledu z terasy a oken domu, strávíme každou volnou chvíli péčí o rostliny, vytrháváním plevele a nepohodlným sekáním trávníků mezi hustě vysazenými skupinami rostlin.

Jako by toho nebylo dost, znalost zahradního umění v práci zahradního návrháře není vše! Klíčovou příčinou chyb je také nedostatek uměleckého smyslu nebo prostorové představivosti. Tyto vlastnosti jsou klíčové pro návrh prostorového uspořádání, které uchvátí. Kombinací umělecké vize a odborných znalostí podporovaných profesionální zkušeností vznikají nejkrásnější místa – což dobře ví Ti, kteří odevzdali své zahrady do rukou profesionálů.

NÁVRH ZAHRADY OD ARCHITEKTA

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.