ZAHRADA – TERASA  

místo: Praha 9     datum: 2019 rok      plocha: cca 140 m²

UKAZAT REALIZACE

Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...

STUDIE ZAHRADY

Koncepce zahrady praha

NÁVRH ZAHRADY – POPIS PROJEKTOVÝCH ŘEŠENÍ

. Ideou je vytvořit krásnou a zároveň plně funkční moderní zahradu navrženou tak, aby odpovídala vkusu klientů a korespondovala i s celkovým řešením interiérů.

Prostor před domem je zpevněný, aby bylo možné vytvořit zde parkovací místa. Jedno podélné a druhé kolmé. Kolem zídky u parkovacích míst jsou vysázeny skupiny okrasných trav, jejichž cílem je vnesení zeleně do frontální části pozemku. Kromě travin se u vchodu do domu počítá s využitím skupiny okrasných květináčů. Brankou vedle stavby domu se vchází do zahrady samotné. Cestu vysypanou okrasným kačírkem lemují keře bíle kvetoucích hortenzií, záhonů trvalek a okrasných keřů. Před původním pletivovým plotem se nachází dřevěná moderní stěna tvořená jednoduchými laťkami. Plot dále lemují záhony trvalek a skupiny tvarovaných stromů, které vytvářejí zastínění proti sousednímu vyvýšenému pozemku. Malé posezení postavené na deskách a zastřešené minimalisticky řešenou terasou se tak nachází v izolovaném soukromí, aniž by ale bylo kompletně uzavřeno od okolí. Vytváří příjemný a útulný prostor, kde se dá v klidu posadit v křesílkách u malého stolku. Posezení by mělo ladit s obecným barevným schématem prvků použitých v zahradě.

Bílé a fialové trvalky jsou navržené tak, aby kvetly rovnoměrně po celý rok. Pergola tvoří především designový prvek v zahradě, sjednocuje dům se zahradou a ohraničuje prostor posezení.

Cesta vede kolem zahradního domků dál na větší zadní zahradu. Domek je obrostlý popínavým břečťanem – rostlina zjemňuje jeho hranaté tvary a vytváří příjemný dojem. Zde štěrková cesta stabilizovaná systémem NIDA-GRAVEL kolem dalších trvalkových záhonů zahybá na terasu a otevírá pohled do zahrady.

Terasa před domem je tvořena betonovými dlaždicemi na nichž stojí dvě neobvykle tvarovaná dřevěná lehátka. Jako doplňky vedle nich pak jsou umístěny květináče s okrasnými travami a zelení. Květináče tvoří skupinu děkoračních prvků jejichž cílem je zútulnění terasy . Jako dekorace slouží také dvě lucerny.

Zástěnu vedle terasy tvoří dřevěná dekorativní stěna. Většinová plocha zahrady je pokryta dřevěnou terasu, do které je zapuštěný bazén. Proti domu je na terase postavený posuvný kryt na bazén.

V části vedle bazénu u dřevěné stěny se nachází záhony tvořené nepravidelně uspořádanými a výškově členěnými živými ploty a okrasnými trvalkami. Kompozici tak vytváří zajímavý několikastupňový efekt záhonů, které maximálně využívají omezený prostor a šikovně mu dodávají živost. Vedle záhonů je vysazený malý strom s atraktivní barvou listů, jež doplňuje barevné ladění zahrady.

Zídky byly v projektu zachovány, navržená je jenzměny jejich barvy s použitím fasádového nátěru. Za zídkami se nachází záhony se stálezelenými rostlinami a zelení, která se pne podél plotu a vytváří odstínění zahrady ve směru pohledu od domu.

V blízkosti velké pergoly jsou pak záhony s okrasnými travinami, kulatými buxusy a druhým stromem s dekorativní barvou listů.

Posezení pod velkou hliníkovou pergolou se sklopnými lamelami stojí na dřevěném obložení terasy a kromě místa pro posezení je tu i prostor pro grilování a na květináče, kde bude možné pěstovat bylinky a jahody.

Líbí se vám naše projekty?

Hledáte architekta, který připraví projekt, s nímž budete zcela spokojeni? Napište nám a poskytneme vám podrobné informace o procesu návrhu a připravíme nezávaznou nabídku.